Μία από τις βασικές προτεραιότητες μας είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, με ουσιαστικές παρεμβάσεις, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, για τον εξωραϊσμό και τη λειτουργική αναμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων, την ανάδειξη των περιοχών, καθώς και την προστασία του πρασίνου. Οι κυριότερες είναι οι εξής:

 

1.Ανάπλαση πλατείας Πευκακίων και Παιδική Χαρά

Προϋπολογισμός Δημοπράτησης: 370.000,00€

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δημοπράτησε στις 27-1-2015 το έργο με τίτλο «Ανάπλαση Πλατείας Πευκακίων», προϋπολογισμού 370.000,00 ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο ανάπλασης, το οποίο ανέδειξε και αναβάθμισε την περιοχή της πλατείας Περτέση και αφορούσε στη δημιουργία ενός παιδικού κήπου, εντός του οποίου περιλαμβάνεται παιδική χαρά, κατασκευασμένη σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές.

Επίσης, στο δυτικό πευκόφυτο τμήμα της πλατείας αντικαταστάθηκε ο παλαιός πλακόστρωτος διάδρομος και τοποθετήθηκε φωτισμός, ενώ περιμετρικά πραγματοποιήθηκε ανακατασκευή των πεζοδρομίων με μαρμάρινες πλάκες.

Το έργο περατώθηκε το 2016 και η νέα παιδική χαρά είναι ήδη πιστοποιημένη από το Υπουργείο Εσωτερικών.

 

2.Παιδική χαρά στην περιοχή Κοιμήσεως

Προϋπολογισμός Μελέτης: 39.428,24€

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δημοπράτησε στις 24-11-2015 το έργο αναβάθμισης της Παιδικής Χαράς, που βρίσκεται στην πλατεία Σπ. Μουστακλή, στην Ερμούπολη, με προϋπολογισμό 39.428,24 ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο αναμορφώθηκε την Παιδική Χαρά, με σκοπό την λειτουργική της αναβάθμιση και τη βελτίωση της ασφάλειάς της.

Το έργο περατώθηκε στις 30-09-2016 και η νέα παιδική χαρά είναι ήδη πιστοποιημένη από το Υπουργείο Εσωτερικών.

 

3.Επισκευή πάρκου Μεταμόρφωσης (κηπάριο)

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προχώρησε στην συνολική επισκευή του κηπαρίου Μεταμόρφωσης, επισκευάζοντας πλήρως το κτίριο, που είχε καταστραφεί από πυρκαγιά, τα κιγκλιδώματα καθώς και την ηλεκτρολογική εγκατάσταση και αναμορφώνοντας τον κήπο. Το αποτέλεσμα ήταν η ολοκληρωμένη επισκευή του συγκεκριμένου χώρου και η μετατροπή του σε χώρο αναψυχής και εκδηλώσεων.

 

4.Μελέτη: Ανάπλαση παιδικής χαράς επί της οδού Σεφέρη

Προϋπολογισμός Μελέτης: 80.000,00€   

Η μελέτη αφορά στην αναμόρφωση υφιστάμενης Παιδικής Χαράς επί της οδού Σεφέρη, στην περιοχή «Ξηρόκαμπος»,  με σκοπό την λειτουργική της βελτίωση και εν συνεχεία την πιστοποίησή της, σύμφωνα με  τις προϋποθέσεις και τις ισχύουσες προδιαγραφές.

Βασικός στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς, λειτουργικού και καλαίσθητου περιβάλλοντος για τα παιδιά. Ο προς μελέτη χώρος διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα, τα οποία θα επικοινωνούν μεταξύ τους με ράμπα, ώστε να είναι προσβάσιμα σε όλους. Το concept της μελέτης είναι «Αναρρίχηση στη ζούγκλα» και πυροδοτήθηκε από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χώρος διαθέτει πολλά δέντρα και θάμνους περιμετρικά της περίφραξης που διαθέτει.

 

5.Μελέτη κατασκευής νέας παιδικής χαράς Γαλησσά

Προϋπολογισμός Μελέτης: 75.000,00€   

Η μελέτη αφορά στην κατασκευή νέας παιδικής χαράς στο προαύλιο του παλαιού δημοτικού σχολείου Γαλησσά,  με σκοπό την αναβάθμιση της περιοχής και τη δημιουργία ενός ευχάριστου χώρου ψυχαγωγίας των μικρών παιδιών, σύμφωνα με  τις προϋποθέσεις και τις ισχύουσες προδιαγραφές.

 

6. Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, υποστηρίζοντας δράσεις στα σχολεία, που αποσκοπούν στην οδική ασφάλεια και την κυκλοφοριακή αγωγή των μαθητών, φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία και συντήρηση του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Το σημαντικό εκπαιδευτικό έργο του Πάρκου, αποσκοπεί στην οδική ασφάλεια και τη κυκλοφοριακή αγωγή των μαθητών, προκειμένου τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν και να διαμορφώσουν σωστή νοοτροπία στο περπάτημα και  στην οδήγηση.

Η σωστή κυκλοφοριακή συνείδηση από την παιδική ηλικία συμβάλλει στη βελτίωση της συμπεριφοράς πεζών και οδηγών, πράγμα το οποίο επιφέρει βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων μας, μικρών και μεγάλων, αλλά και των επισκεπτών του νησιού μας.

Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Σύρου Ερμούπολης είναι από τα καλύτερα αξιοποιήσιμα πάρκα στην Ελλάδα και αποτελεί πρότυπο λειτουργίας.