ΑεροδρόμιοΗ αναβάθμιση της αεροπορικής σύνδεσης της Σύρου αποτέλεσε βασικό μέλημα της Δημοτικής Αρχής, στο πλαίσιο συστηματικών και συντονισμένων προσπαθειών, διαβουλεύσεων, επαφών και ισχυρών πιέσεων από το 2014 έως σήμερα. Ένα σύγχρονο και ασφαλές αεροδρόμιο αποτελεί μία αξιόπιστη πύλη εισόδου για κάθε τουριστικό προορισμό, ικανή να συμβάλει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Σύρου,  βελτιώνοντας αφενός την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών και αφετέρου δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης και αναπτυξιακές συνέργειες προς όφελος της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης.

Στις 23 Ιανουαρίου 2018 δημοπρατήθηκε ο διαγωνισμός επέκτασης του διαδρόμου προσαπογειώσεων του Αεροδρομίου της Σύρου και στις 19 Ιουλίου 2018 υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του ΥΠΟΜΕΔΙ και της αναδόχου εταιρείας, 3Κ Τεχνική Α.Ε, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού αναπτυξιακού έργου πνοής για το νησί μας. Το τρέχον διάστημα ολοκληρώνονται οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες της α’ φάσης  του έργου (τοπογραφικά, μελέτες κλπ.) και αναμένεται εντός των ημερών να ξεκινήσουν οι εργασίες εκσκαφών. Υπολογίζεται ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2019.

Το συγκεκριμένο έργο, σε συνδυασμό με το συμπληρωματικό έργο αποκοπής του λόφου στην περιοχή «Νεράιδα», το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση ωρίμανσης (κήρυξη διαδικασίας απαλλοτρίωσης και δημοπράτηση έργου), προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ, αυξάνει την επιχειρησιακή ικανότητα του Αεροδρομίου της Σύρου, γεγονός το οποίο εντάσσει τον νησί μας στον αεροπορικό χάρτη της χώρας, επιτρέποντας την προσαπογείωση μικρών charters, με απευθείας σύνδεση του αεροδρομίου της Σύρου με όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας και χωρών του εξωτερικού, δημιουργώντας προϋποθέσεις σημαντικής αύξησης της τουριστικής κίνησης στη Σύρο.

Η Δημοτική Αρχή, σταθερά επικεντρωμένη και προσηλωμένη στον στόχο της υλοποίησης του μεγαλεπήβολου και σημαντικού αυτού έργου, επεδίωξε με μεθοδικότητα, συστηματική πίεση και συνεχείς συναντήσεις και συσκέψεις. Ειδικότερα, ο Δήμαρχος κ. Γ. Μαραγκός πραγματοποίησε περισσότερες από δέκα συναντήσεις στη Σύρο και στην Αθήνα με αρμόδιους υπουργούς, καθώς και δεκάδες άλλες με διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ), του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), καθώς και με τοπικούς βουλευτές, προκειμένου να προωθηθεί, στον ταχύτερο δυνατό χρόνο, ένα τόσο μεγάλο και σύνθετο αναπτυξιακό έργο.

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε για τη συνδρομή και την ανταπόκριση στις πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν από τον Δήμο μας, μεταξύ άλλων, τον Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρ. Σπίρτζη, τον τ. Υπουργό κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, τον Υφυπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Ν. Μαυραγάνη, τους τ. Υφυπουργούς κ.κ. Π. Σγουρίδη και Μ. Χρυσοβελώνη, τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δ. Παπαδημητρίου, τον Υφυπουργό Επενδύσεων και τ. Πρόεδρο ΤΑΙΠΕΔ κ. Στ. Πιτσιόρλα, τον τ. Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τ. Κουίκ, τον Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) κ. Κ. Λιντζεράκο, τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Γ. Δέδε, τον Γενικό Διευθυντή της ΥΠΑ κ. Κ. Βαλαβάνη και τα αρμόδια στελέχη της, τη Διευθύντρια και τα αρμόδια στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΥΠΑ, τους τοπικούς Βουλευτές και ιδιαιτέρως τον κ. Αντ. Συρίγο, την Κτηματική Υπηρεσία Ν. Κυκλάδων, καθώς και το Επιμελητήριο Κυκλάδων και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για την εν γένει υποστήριξη του εγχειρήματος.

 

 

[PDF] Έγκριση των τευχών δημοπράτησης του έργου: «Μικρή επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων αεροσκαφών στον Κρατικό Αερολιμένα Σύρου (ΚΑΣΟΒ)» (11/2017)