Εγκαινιάστηκε και παραδόθηκε στους κατοίκους, την 18η Αυγούστου 2018,  το έργο «Ανάπλαση προβλήτας Φοίνικα», προϋπολογισμού  98.373,15 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ένα έργο πνοής για την περιοχή του Φοίνικα, καθώς η νέα διαμόρφωση του χώρου δίνει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη πολιτιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων, με κύριο στόχο την κοινωνική προβολή και εξυπηρέτηση κατοίκων και επισκεπτών, όπως και την αύξηση της επισκεψιμότητας.

Το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε την τετραετία 2007 – 2010 από τον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας με Δήμαρχο τον κ. Τζώρτζη Μακρυωνίτη, Αντιδήμαρχο τον κ. Μάρκο Πρίντεζη και Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου τον κ. Αλέξη Αθανασίου, όπως και τα τότε μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ποσειδωνίας, και περιελάμβανε την ανάπλαση της Πλατείας του Φοίνικα και μακροπρόθεσμα τη σύνδεση των αλιευτικών καταφυγίων Φοίνικα – Ποσειδωνίας μέσω πεζόδρομου και ξύλινου διαδρόμου από την πλευρά της θάλασσας ταυτόχρονα με πεζοδρόμηση του παραλιακού μετώπου του Φοίνικα και διάνοιξη εναλλακτικού δρόμου από το πίσω μέρος της παραλίας.

Η προμελέτη χρηματοδοτήθηκε με 15.000 ευρώ από το Ταμείο του πρώην Δήμου Ποσειδωνίας και παραδόθηκε στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου. Μετά τον Καλλικράτη, επί ενιαίου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αποσπάστηκε το κομμάτι της Πλατείας από την τότε διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, προκειμένου να γίνει αυτοτελές το έργο, με αποτέλεσμα η νυν διοίκηση να αναλάβει να εκπονήσει νέα οριστική μελέτη, τις εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις από τους αρμόδιους φορείς, τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ναυτιλίας και τελικά την υλοποίηση του έργου.

Οφείλουμε εγκάρδιες ευχαριστίες στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και συγκεκριμένα στον Πρόεδρο κ. Δημήτρη Κοσμά και τους συνεργάτες του, τόσο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του σπουδαίου έργου όσο και για τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν, έτσι ώστε σήμερα η πλατεία του Φοίνικα να είναι ένα από τα ωραιότερα σημεία συνάντησης και εκδηλώσεων του νησιού, μετατρέποντας  το παραλιακό μέτωπο της περιοχής σε χώρο λειτουργικό και προσιτό τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες του χωριού.

 

Πλατεία Φοίνικα: μετά
Πλατεία Φοίνικα: πριν