Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπέγραψαν, τον Μάιο του 2016, το «Πρωτόκολλο Συναντίληψης και Συνεργασίας» για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου «Λ/γού Αποστόλου Ζαφείρη» και του Πεδίου Βολής Βάρης, λειτουργώντας ως στρατηγικοί εταίροι, προκειμένου το όραμα για μια καλύτερη Σύρο, με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας, να λάβει επιτέλους σάρκα και οστά.

Η εξέλιξη αυτή προωθεί αποτελεσματικά την αναπτυξιακή, τουριστική και οικονομική προοπτική της Σύρου, καθώς στοχεύει στον εμπλουτισμό και την εξειδίκευση του τουριστικού προϊόντος, διαμέσου της δημιουργίας πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος και σύγχρονου συνεδριακού κέντρου, τη στήριξη του Πανεπιστημιακού τμήματος της Σύρου, διαμέσου της δημιουργίας υποδομών για τη στέγαση των Υπηρεσιών του, όπως επίσης στις ωφέλειες για την τοπική κοινωνία και οικονομία, διαμέσου της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, καθώς και χώρων πρασίνου, αναψυχής και αθλοπαιδιών.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2018, στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, παρουσία του Διευθυντή της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ), παρουσιάστηκε η πρόταση αξιοποίησης του Στρατοπέδου, με βάση τις προαναφερόμενες χρήσεις, και πλέον μετά τις τελικές προσθήκες και τροποποιήσεις αναμένεται η λήψη σχετικής απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο και τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Θ.Α. για την έναρξη των διαδικασιών για τον αποχαρακτηρισμό του ενεργού Στρατοπέδου και τη δημοπράτηση με διαγωνιστική διαδικασία των έργων που πρόκειται να κατασκευαστούν.

Η Σύρος γυρίζει σελίδα και ανοίγει το δρόμο, με σωστό σχεδιασμό, μεθοδικότητα και πράξεις, σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για τη χώρα μας, διότι αυτή η πιλοτική συνεργασία μεταξύ δύο βασικών θεσμών της πολιτείας, όπως είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, συμβάλλοντας στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη του νησιού μας.

 

 

[PDF]: ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ