Η Δημοτική Αρχή προχώρησε στην ανάληψη στοχευμένων δράσεων για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως:

Πολιτιστικός Τουρισμός

Ο Πολιτιστικός Τουρισμός απευθύνεται και στοχεύει, κατά τεκμήριο, στην προσέλκυση, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, επισκεπτών υψηλής εισοδηματικής στάθμης που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου από την αρχαιότητα έως σήμερα, βιώνοντας μια από τις ωραιότερες πολιτιστικές εμπειρίες. Επίσης, επικεντρώνεται στην προβολή των αρχαιοτήτων, των ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων, των κτιρίων αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, των μουσείων και της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής.

Ορίζοντες Βαρώτσου

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
ΣΥΡΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

 

Θρησκευτικός Τουρισμός

Οι επισκέπτες που ταξιδεύουν, έχοντας ως κύριο κριτήριο την επίσκεψη θρησκευτικών μνημείων και εκκλησιών αποτελούν κοινό εξειδικευμένου ενδιαφέροντος, το οποίο παρουσιάζει εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης, αφενός λόγω της αρμονικής συνύπαρξης Ορθοδόξων και Καθολικών στο νησί και αφετέρου λόγω της ύπαρξης εκκλησιών ιδιαιτέρου αρχιτεκτονικού κάλλους, καθώς και της ύπαρξης θρησκευτικών κειμηλίων μεγάλης θρησκευτικής και ιστορικής αξίας.

 

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΣΥΡΟ

ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑ

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προχώρησε στην παραγωγή βίντεο και οπτικοακουστικού υλικού υψηλής ποιότητας για την περίοδο του Πάσχα και την εποχή της Άνοιξης στη Σύρο, προβάλλοντας τη μοναδική θρησκευτική ιδιαιτερότητα του νησιού αλλά και την ομορφιά του φυσικού τοπίου.

 

ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ «ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΣΥΡΟ»

Ο Δήμος και η Marketing Greece, μέσα από την καμπάνια «Πάσχα στη Σύρο/Μια μυσταγωγική εμπειρία στην καρδιά του Αιγαίου» πρέβαλαν τη μοναδικότητα των πασχαλινών εμπειριών στο νησί, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας της Marketing Greece με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και της υλοποίησης πλάνου προώθησης των προορισμών της.

Μέσα από τη συγκεκριμένη καμπάνια ξεδιπλώθηκαν οι ξεχωριστές εμπειρίες και η κατανυκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί στο νησί, κατά τον εορτασμό της μεγαλύτερης γιορτής της Χριστιανοσύνης, και προσκαλούν τους επισκέπτες να ζήσουν από κοντά αυτή την αξέχαστη εμπειρία.

Για τις ανάγκες της καμπάνιας, αναπτύχθηκε ειδικό περιεχόμενο βασισμένο στα τοπικά πασχαλινά έθιμα και παραδόσεις του νησιού, υλικό που παρείχε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης. Από τις προετοιμασίες της Μεγάλης Εβδομάδας με τις ψαλμωδίες της φημισμένης χορωδίας του Αγίου Νικολάου να αντηχούν στο νησί έως την κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου Καθολικοί και Ορθόδοξοι γιορτάζουν αρμονικά και το νησί φωτίζεται από τα αμέτρητα βεγγαλικά, η καμπάνια παρουσιάζει τον πλούτο των εμπειριών που θα απολαύσουν όσοι επιλέξουν να γνωρίσουν από κοντά το ξεχωριστό Πάσχα στη Σύρο.

Με όχημα το Discovergreece.com, την ψηφιακή πλατφόρμα της Marketing Greece, η ολοκληρωμένη ψηφιακή καμπάνια «Πάσχα στη Σύρο», περιελάμβανε μια σειρά από στοχευμένες ενέργειες. Ειδικότερα:

  • Ψηφιακά αφιερώματα στην κεντρική σελίδα του Discovergreece.com, με το inspirational storytelling της καμπάνιας να προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει το Πάσχα στη Σύρο.
  • Σχεδιασμό και ανάπτυξη campaign microsite όπου οι χρήστες μέσω του μηχανισμού Pick & Win έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις παραδόσεις της Μεγάλης Εβδομάδας και τα Πασχαλινά έθιμα στη Σύρο, διεκδικώντας παράλληλα ένα ταξίδι για 2 άτομα στον προορισμό.
  • Video campaign: Προώθηση της ταινίας «Syros. Magical all year long» που δημιούργησε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, με στόχο την επίτευξη θεάσεων από το ταξιδιωτικό κοινό. Η ταινία προβάλλει την ανεπιτήδευτη γοητεία του νησιού και την κατανυκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί στο νησί κατά την περίοδο του Πάσχα.
  • Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Ειδική καμπάνια προώθησης στα social media κανάλια του Discovergreece.com, αποκαλύπτοντας σταδιακά τα τοπικά πασχαλινά έθιμα στη Σύρο.
  • Στοχευμένο πλάνο ψηφιακής διαφήμισης σε αγορές στόχους με google ads και display για την περαιτέρω ενίσχυση και προβολή της καμπάνιας.

 

Αθλητικός Τουρισμός

Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί ένα πολυδιάστατο τμήμα αγοράς με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και σημαντική αγοραστική δύναμη. Συμβάλλει ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του προβλήματος της εποχικότητας κυρίως σε ότι αφορά στην αγωνιστική πτυχή, προετοιμασία ξένων ομάδων / αθλητών στην Σύρο.

Η Δημοτική Αρχή, εστιάζοντας συστηματικά στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, δίνει έμφαση στην φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων, όπως το LG Aegean Ball Festival, το Syros Trimore Triathlon, το Syros Run, την παγκόσμια διοργάνωση συγχρονισμένης κολύμβησης Hellas Beetles Cup, οι οποίες πλέον έχουν καταστεί θεσμοί παγκόσμιου βεληνεκούς, το διεθνές ποδοσφαιρικό τουρνουά ακαδημιών, το διεθνές ιστιοπλοϊκό ράλι Αιγαίου και πολλές άλλες, προγραμματίζοντας τις περισσότερες για τους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβριο, με σαφή στόχευση στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Περιπατητικός – Φυσιολατρικός Τουρισμός

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα που παρέχει το τοπίο της Σύρου είναι μοναδική φυσική ομορφιά, το σπάνιο γεωλογικό απόθεμα και η ύπαρξη φυσικών μονοπατιών. Τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν χαρτογραφηθεί επαρκώς και για το σκοπό αυτό, σε συνεργασία με τοπικούς φυσιολατρικούς συλλόγους και με την αξιοποίηση διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, γίνεται μια σειρά δράσεων χαρτογράφησης, ανάδειξης και σηματοδότησης πεζοπορικών μονοπατιών κάθε βαθμού δυσκολίας.

 

Καταδυτικός Τουρισμός

Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο και ιδιαίτερο κομμάτι της τουριστικής, καθώς η παροχή υπηρεσιών στον συγκεκριμένο τομέα, με την εξειδικευμένη δραστηριοποίηση επιχειρήσεων, εκτιμάται ότι είναι υψηλού επαγγελματικού επιπέδου.

 

Αλιευτικός Τουρισμός

Ο όρος «Αλιευτικός Τουρισμός» αναφέρεται σε μια θεματική μορφή τουρισμού που περιλαμβάνει δράσεις ψυχαγωγίας, ενημέρωσης, αναψυχής και θαλασσινής εξοικείωσης τουριστών μέσω της επιβίβασής τους σε επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μία πρόσθετη πηγή απόκτησης εισοδήματος από τους αλιείς, μέσα στο πλαίσιο της ημιδιαφοροποίησης ή και πλήρους διαφοροποίησης  της επαγγελματικής αλιευτικής δραστηριότητας.

 

Γεωλογικός Τουρισμός

Ο Γεωτουρισμός θεωρείται μια νέα μορφή περιβαλλοντικού τουρισμού, που μπορεί να αναπτυχθεί στη Σύρο, καθώς διαθέτει σπάνια πετρώματα (εκλογίτες). Ήδη η Σύρος προσελκύει γεωλόγους και σπουδαστές από πανεπιστήμια  με σκοπό την μελέτη αυτών των πετρωμάτων, ενώ έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το έργο «Δράσεις Αξιοποίησης της Γεωλογικής Ιστορίας με σκοπό την ανάπτυξη του Γεωτουρισμού στη Σύρο», προϋπολογισμού 397,285€, γεγονός που στοχεύει στην αειφόρο βιώσιμη ανάδειξη του τόπου μέσω της δημιουργίας υποδομών γεωτουρισμού και του σχεδιασμού δράσεων προώθησης αυτού, καθώς και την προβολή της φυσικής μας κληρονομιάς μέσω της δημιουργία γεωλογικού εκθετηρίου – μουσείου.

Αερόλιθος

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ – ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΩ ΜΕΡΙΑ

Απάνω Μεριά

Η Απάνω Μεριά της Σύρου μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης και αφού μέχρι σήμερα απέφυγε την άναρχη τουριστική ανάπτυξη βρίσκεται σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι.

Η Δημοτική Αρχή, με ενέργειες που προωθούν τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως Περιβαλλοντικό και Γεωλογικό Πάρκο, στοχεύει να προστατεύσει την Απάνω Μεριά, μέσω της αειφόρου ανάπτυξης, τόσο από την  εγκατάλειψη όσο και από την τουριστική υπερεκμετάλλευση.

Κατά αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουν να προστατευτούν όλα τα φυσικά, αρχιτεκτονικά, γεωλογικά, θαλάσσια χαρακτηριστικά της, να διατηρηθούν και να αποκατασταθούν οι ανθρώπινες κατασκευές που αποτελούν τη ζώσα ιστορία της περιοχής και των Κυκλάδων γενικότερα και τέλος η περιοχή να γίνει πόλος έλξης για ήπιες δράσεις, όπως ο περιπατητικός και γεωλογικός τουρισμός, οι αναρριχήσεις, οι καταδύσεις, η αλιεία και ο αγροτουρισμός καθώς και η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη υπερψηφιστεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο η υποβολή της πρότασης για το έργο «Δράσεις Αξιοποίησης της Γεωλογικής Ιστορίας με σκοπό την ανάπτυξη του Γεωτουρισμού στη Σύρο» στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Ν. Αιγαίου, ενώ εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση, ποσού 397,285€, για την υλοποίηση του έργου.

Το συγκεκριμένο έργο προβλέπει τη δημιουργία ενός γεωλογικού εκθετηρίου και ενός γεωπάρκου, καθώς και την ανάδειξη ορισμένων μονοπατιών γεωλογικού ενδιαφέροντος, γεγονός που θα χαρίσει στον τόπο ορίζοντα σε διεθνές επίπεδο, στο πεδίο του Γεωτουρισμού.

Παράλληλα, με σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβούλιου, ο Δήμος προχωρά στη λήψη απόφασης για την υποβολή φακέλου με σκοπό την ένταξη της Σύρου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco, με δεδομένο τον γεωλογικό θησαυρό της Απάνω Μεριάς, προκειμένου να τον αναδείξει, αλλά και να εξασφαλίσει σπουδαίες προοπτικές επισκεψιμότητας στο κομμάτι του θεματικού τουρισμού.

 

 

Μαθητικός Τουρισμός

Τα τελευταία χρόνια στο νησί μας ο μαθητικός/εκπαιδευτικός  τουρισμός στο νησί μας έχει παρουσιάσει αλματώδη αύξηση, καθώς η Σύρος αναδεικνύεται ως ιδανικός προορισμός για μαθητικές εκδρομές με πολλά πλεονεκτήματα, συγκριτικά με άλλους προορισμούς. Το πολιτιστικό και ιστορικό της απόθεμα, το φυσικό της κάλλος, το ιδιαίτερο θρησκευτικό στοιχείο, η κοσμοπολίτικη κουλτούρα της, η κοντινή απόστασή της από την Αθήνα, η ακτοπλοϊκή σύνδεσή της με τα υπόλοιπα νησιά, η εξαιρετική γαστρονομία της και φυσικά η ζεστασιά των κατοίκων της αποτελούν σημεία αναφοράς για την επιλογή της ως προορισμό σχολικής εκδρομής, η οποία καλείται να συνδυάσει τον εκπαιδευτικό με τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

Η ανοδική πορεία του μαθητικού τουρισμού, τα τελευταία τρία (3) χρόνια, καταμαρτυρά ότι οι σταθερά προσανατολισμένες προσπάθειες του Δήμου μας προς την κατεύθυνση αύξησης της τουριστικής κίνησης, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ήδη αποδίδουν καρπούς. Συγκεκριμένα, οι επαφές και η συνεργασία του Δήμου με τουριστικά πρακτορεία και γενικώς με επαγγελματίες του χώρου, αναφορικά με την ανάδειξη του τουριστικού μας προϊόντος, αλλά και την ανάδειξη του μαθητικού τουρισμού, καθώς και ο συντονισμός των υπηρεσιών του Δήμου, ώστε οι επισκέψιμοι χώροι να είναι αδιαλείπτως διαθέσιμοι για το μαθητικό κοινό, σύμφωνα με το πρόγραμμα των σχολείων, αποτέλεσαν σημαντικούς παράγοντες για την αύξηση του μαθητικού/ εκπαιδευτικού τουρισμού.

 

Τουρισμός κρουαζιέρας

Η Ελλάδα βιώνει μια περίοδο άνθησης του αριθμού των κρουαζιερόπλοιων και των επισκεπτών, κυρίως μετά τις πρόσφατες ρυθμιστικές αλλαγές που εφαρμόζει η χώρα προκειμένου να καταργηθεί το καμποτάζ στις κρουαζιέρες. Προς αυτή την κατεύθυνση, η κρουαζιέρα αποτελεί βασικό πυλώνα της τουριστικής ανάπτυξης της Σύρου.

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία έτη οι ασταθείς γεωπολιτικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχουν επηρεάσει αρκετά την κρουαζιέρα στο Αιγαίο, με μεσοσταθμική πτώση κρουαζιερόπλοιων και επισκεπτών κατά ποσοστό 20–25% σε όλα τα λιμάνια που αποτελούν σταθμούς κρουαζιέρας, εντούτοις ο Δήμος και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο επιδιώκουν και έχουν καταφέρει να διατηρήσουν σταθερά τα μεγέθη των νησιών μας.

 

Τουρισμός city break

H Ερμούπολη, το αστικό κέντρο της Σύρου, ακριβώς επειδή συνδυάζει πολλές διαφορετικές εμπειρίες για τον ταξιδιώτη (θάλασσα, λιμάνι, αστικές παραλίες, πολιτιστικά δρώμενα, αρχιτεκτονικά μνημεία, μουσεία κτλ.) και λόγω της σχετικά εύκολης πρόσβασης από το λιμάνι του Πειραιά μπορεί να αποτελέσει μια δυναμική πρόταση ως city break προορισμός.

 

Γαμήλιος Τουρισμός

Ο Γαμήλιος Τουρισμός, που συγκαταλέγεται στις θεματικές μορφές τουρισμού, παρουσιάζει ιδιαίτερη άνθηση τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως και είναι μεγάλη η συνεισφορά του στην οικονομία κάθε προορισμού.

Ζευγάρια επιλέγουν να τελέσουν τον γάμο τους ή να τον γιορτάσουν (ταξίδι του μέλιτος – honeymoon), σε ένα μέρος τελείως διαφορετικό από αυτό στο οποίο διαμένουν (wedding destination), με επίκεντρο την ταξιδιωτική εμπειρία ως επί το πλείστον και όχι τόσο το τελετουργικό – θρησκευτικό κομμάτι. Αυτός είναι και ο κύριος στόχος των εν λόγω προορισμών, να ζήσουν μια αξέχαστη εμπειρία, την σημαντικότερη στιγμή της ζωής τους, σε ένα ειδυλλιακό μέρος.

Η Σύρος, με την ξεχωριστή ταυτότητά της, ενδείκνυται να προβληθεί ως προορισμός για το συγκεκριμένο είδος θεματικού τουρισμού, καθώς η συνύπαρξη των δύο χριστιανικών κοινοτήτων, οι ναοί μοναδικού αρχιτεκτονικού κάλλους, τα γραφικά ξωκλήσια, το αρχιτεκτονικό μεγαλείο, η πολιτισμική κουλτούρα, οι ιταλικές και μεσαιωνικές επιρροές σε συνδυασμό με τα γραφικά τοπία, τις μαγευτικές ακρογιαλιές και το απέραντο γαλάζιο της Σύρου δημιουργούν αυτό το απόλυτα ρομαντικό σκηνικό για ζευγάρια που επιθυμούν να αναθερμάνουν τη σχέση τους σε ένα πραγματικά παραμυθένιο προορισμό.

Μια βόλτα στη νεοκλασική πρωτεύουσα ή ιππασία σε κάποια από τις πιο γραφικές παραλίες του νησιού με φόντο το ηλιοβασίλεμα, καθώς και μια εξόρμηση με σκάφος στο απέραντο γαλάζιο σίγουρα θα αναζωπυρώσουν τη φλόγα, ενώ το ονειρικό σκηνικό μένουν να συμπληρώσουν μόνο οι συριανές γεύσεις μετατρέποντας την Αρχόντισσα των Κυκλάδων στον απόλυτο ρομαντικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επιπλέον, τα ζευγάρια που πρόκειται να παντρευτούν μπορούν να επιλέξουν μια από τις πολλές Ορθόδοξες & Καθολικές εκκλησίες που διαθέτει το νησί ή να τελέσουν τον γάμο τους στο εντυπωσιακό και μοναδικής ιστορικής αξίας Δημαρχείο της Ερμούπολης ή στην επιβλητική Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία.

Προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση, ο Δήμος μας έχει αναπτύξει σχετικό περιεχόμενο και οπτικό υλικό, αποτυπώνοντας την εμπειρία του έρωτα και του ρομαντισμού στο νησί μας, τα οποία αξιοποιούνται σε ενέργειες προβολής και ψηφιακής προώθησης. Παράλληλα, συμμετέχει σε αντίστοιχες θεματικές εκθέσεις, όπως την Bridal Expo στην Αθήνα, με σκοπό την προώθηση της Σύρου ως γαμήλιο προορισμό.

Επίσης, τα video και τα storytellings φιλοξενούνται στο τουριστικό website του Δήμου και αξιοποιούνται στις ενέργειες προώθησης της καμπάνιας (YouTube campaign, Facebook Video Promotion κ.ά.).

 

Συνεδριακός Τουρισμός

Ο συνεδριακός τουρισμός αποτελεί ένα είδος θεματικού τουρισμού που απαιτεί ένα υψηλού επιπέδου υπόβαθρο από τον τόπο υποδοχής, ταυτόχρονα όμως συμβάλλει ενεργά στην αναβάθμιση της συνολικής ποιότητας μιας περιοχής, στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και εσόδων, καθώς και στη διάχυση ωφελημάτων στις τοπικές κοινωνίες.

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης διαθέτει τους πολιτιστικούς του χώρους για τη διεξαγωγή συνεδρίων και ημερίδων, ώστε να επιτυγχάνεται η προνομιακή συμμετοχή στο πολιτιστικό «προϊόν» από το κοινό, τους κατοίκους και τους επισκέπτες, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τα ανθρώπινα επιτεύγματα και τις καινοτομίες.

Το γεγονός, βέβαια, ότι η Σύρος δε διαθέτει συνεδριακούς χώρους υψηλής χωρητικότητας και προδιαγραφών, λειτουργεί ανασχετικά για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου είδους τουρισμού, ωστόσο ο Δήμος μας έχει συμπεριλάβει, στην πρόταση αξιοποίησης του Στρατοπέδου «Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου», μεταξύ άλλων, και τη δημιουργία υπερσύγχρονου και πολυτελούς συνεδριακού κέντρου, το οποίο προβλέπεται να αποτελείται από αμφιθέατρο και συνεδριακούς και εκθεσιακούς χώρους, οι οποίοι θα φιλοξενούν ικανό αριθμό συνέδρων.