Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης εκπόνησε μελέτη με τίτλο «Επισκευή – αναβάθμιση Ανοικτού Δημοτικού Γυμναστηρίου στη θέση Πευκάκια Ν. Σύρου», προϋπολογισμού 753.677,36 €, την οποία έχει υποβάλει προς αξιολόγηση και συγχρηματοδότηση στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Η μελέτη προβλέπει την αποκατάσταση του συνόλου του εξωτερικού χώρου του γυμναστηρίου και συγκεκριμένα:

  • Κατασκευή πλήρους αποχετευτικού δικτύου του αγωνιστικού χώρου, αποτελούμενο από υπόγεια δίκτυα και ανοικτά κανάλια. Η έλλειψη αποστράγγισης σήμερα καθιστά ανεπαρκή την όποια περαιτέρω παρέμβαση.
  • Τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στον χώρο αθλοπαιδιών, συνθετικού ταρτάν στο στίβο και ειδικού ελαστικού δαπέδου στο γήπεδο μπάσκετ.
  • Καθαίρεση τμήματος υφιστάμενων κτιρίων (ειδικά στην βόρεια πλευρά) και των ανατολικών κερκίδων.
  • Κατασκευή νέων κερκίδων στην ανατολική πλευρά και στη βόρεια πλευρά στη θέση των υπό καθαίρεση κτιρίων, ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση προπονήσεων ή και αγώνων μπάσκετ από καθήμενους θεατές. Το γήπεδο μπάσκετ σήμερα στερείται κερκίδων.
  • Επισκευή και διαρρύθμιση υφιστάμενων κτιρίων, ώστε να χωροθετηθούν σε αυτά αποδυτήρια, χώροι υγιεινής θεατών (περιλαμβανομένων των ΑΜΕΑ) και κυλικείο.
  • Γενική αναδιαρρύθμιση της εισόδου και αντικατάσταση της περίφραξης.
  • Εγκατάσταση φωτισμού καθώς οι παλαιοί πυλώνες έχουν ήδη καθαιρεθεί λόγω εκτεταμένων φθορών και επικινδυνότητας. Ο φωτισμός θα περιλαμβάνει νέους χαλύβδινους ιστούς μεγάλου ύψους και ισχυρούς προβολείς για την δυνατότητα χρήσης του χώρου και κατά τις βραδινές ώρες.

 

Εκτιμάται ότι με τις παρεμβάσεις αυτές το γυμναστήριο καθίσταται λειτουργικό και ασφαλές, ικανό να φιλοξενεί μαθητικούς αγώνες και να καλύπτει τις ανάγκες των προπονήσεων αθλητών και μαθητών, ενώ αναμένεται να αποτελέσει χώρο αναψυχής και εκγύμνασης όλων των δημοτών. Ειδικότερα, η συγκεκριμένα περιοχή αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο, καθώς μετατρέπεται σε πόλο έλξη, εκμηδενίζοντας τις σημερινές επιπτώσεις, λόγω της γενικής απαξίωσης του γυμναστηρίου.

Σε επόμενη φάση, θα εξετασθεί η σκοπιμότητα επισκευής της αίθουσας προπονήσεων, ανάλογα βέβαια με τις οικονομικές δυνατότητες και τις ανάγκες που θα διαπιστωθούν από την λειτουργία του εκσυγχρονισμένου γυμναστηρίου.