Εικαστικό Εργαστήρι
Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, από το 2015, σε συνεργασία με μια αξιόλογη ομάδα εικαστικών, διοργανώνει το παιδικό εικαστικό εργαστήρι, σχολικής ηλικίας από 8-14 χρόνων με δωρεάν συμμετοχή. Εφόσον, οι εικαστικές Τέχνες είναι ενσωματωμένες στην καθημερινή μας ζωή και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τοπικού και παγκόσμιου πολιτισμού, “μετουσιώνονται” σε εκφραστικά μέσα, με τα οποία αναπαριστούμε εμπειρίες, ιδέες, αξίες, συναισθήματα.
Στόχος του εργαστηρίου είναι η προσωπική εικαστική έκφραση του παιδιού, η σύνδεσή της με το περιβάλλον και η προσέγγιση της εικαστικής δημιουργίας τοπικά και παγκόσμια. Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι και την δημιουργική απασχόληση έρχονται σε επαφή με τις εικαστικές τέχνες, καθώς και με το έργο ορισμένων διάσημων εικαστικών προσωπικοτήτων.
Σταδιακά, ενισχύονται οι εικαστικές εμπειρίες, γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες, στοχεύοντας τόσο στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, όσο και στη δημιουργία και τη διατήρηση του πολιτισμικού μας περιβάλλοντος.
Το 2017, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, , σε συνεργασία με καταξιωμένους εικαστικούς, διοργάνωσε το 2ο Παιδικό Εικαστικό Εργαστήρι, το οποίο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το πρόγραμμα “CYCLADES LIFE: ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ ΣΤΙΣ ΒΟΡΕΙΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ” της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Mom, που δραστηριοποιείται για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του παράκτιου και θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας μέσα από την προστασία της μεσογειακής φώκιας και σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Το εργαστήρι είχε διάρκεια από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο του 2017 και συμμετείχαν κάθε Παρασκευή στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, πάνω από 50 παιδιά. Ενώ στο σύνολο η συμμετοχή των μαθητών από την Α’ Βαθμια εκπαίδευση ξεπέρασε τα 800 παιδιά.
Στήριξη κληροδοτημάτων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων
- Η «Ομάδα Θεάτρου 08/ Θεατροπαρέα» παρουσίασε στο Θέατρο Απόλλων το θεατρικό έργο «Ο Θησαυρός του Μακαρίτη». Η ομάδα αποτελείται από εθελοντές και έχει βασικό στόχο την έμπρακτη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων.
- Η θεατρική παράσταση «Εκτός Ύλης» με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς τα έσοδα διατέθηκαν σε κοινωφελείς σκοπούς και φιλανθρωπικές οργανώσεις και συγκεκριμένα στο κληροδότημα Δον. Ι. Στεφάνου.
- Στο πλαίσιο πραγματοποίησης της έκθεσης του γνωστού γλύπτη Κώστα Βαρώτσου με τίτλο «ΔΙΑΣΤΡΩΜΑΤΩΣΕΙΣ» πωλήθηκαν κατάλογοι της έκθεσης, τα έσοδα των οποίων διατέθηκαν στη Στέγη Ανηλίκων Σύρου.
- Κατά την διάρκεια των εκθέσεων του Γεωργίου Φουστάνου με τίτλο “Ελληνική Ακτοπλοΐα 1945-1995” που πραγματοποιήθηκαν στην Αίθουσα Βάτη, Έπαυλη Τσιροπινά και Πινακοθήκη Κυκλάδων πωλήθηκαν κατάλογοι της έκθεσης, τα έσοδα των οποίων διατέθηκαν στο Κληροδότημα Δον Ι. Στεφάνου.
- Μετά τη λήξη του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής 2017» η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού με μέλη των καρναβαλικών ομάδων παρέδωσαν δωροεπιταγές στη Στέγη Ανηλίκων Σύρου.
Έκθεση Συλλογής του Μάνου Ελευθερίου
Η έκθεση φωτογραφικής προσωπογραφίας, με θέμα «Πρόσωπα της Σύρου μέσα από τον φακό σημαντικών φωτογράφων του 19ου και των αρχών του 20 αιώνα που εργάστηκαν στην Ερμούπολη», έδωσε την ευκαιρία να παρουσιαστεί μια σημαντική πτυχή της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού μας που είναι η φωτογραφική παραγωγή μέσα από τα εργαστήρια Συριανών (όχι μόνο) φωτογράφων του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου. Το υλικό αποτελεί μια ενότητα της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας και πολυποίκιλης συλλογής του Μάνου Ελευθερίου.
Το παράδειγμα της Σύρου τις δεκαετίες του 1860 και 1870 είναι ενδεικτικό για την πρόοδο και άνθιση του φωτογραφικού επαγγέλματος στην Ελλάδα. Στην Ερμούπολη, το πιο σημαντικό λιμάνι και αστικό κέντρο της χώρας με συνεχείς και συχνές συναλλαγές, τόσο με τη Δύση όσο και με την Ανατολή, τα φωτογραφεία συναγωνίζονταν σε ποιότητα αυτά της Αθήνας, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας.
Η έκθεση περιελάμβανε: φωτογραφικό υλικό (1860-1930) από τα εργαστήρια των Δαμιανού, Βενιού, Βλαχάκη, Δεσύπρη, Μακρουλάκη, Φυντανίδη, Ξανθάκη, Κόκκινου κ.ά., καθώς και υλικό τεκμηρίωσης όπως έγγραφα, βιβλία, αντικείμενα κ.ά.
Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, λαμβάνοντας υπόψη την προσπάθεια που γίνεται για να διαφυλαχθεί, αλλά κυρίως να συνεχίσει να διατηρείται ζωντανό το ρεμπέτικο, το οποίο αποτελεί μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας της Σύρου, γενέτειρας του «πατριάρχη» του είδους, Μάρκου Βαμβακάρη, έθεσε υπό την αιγίδα του το 2Ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη».
Η σχέση της Σύρου με την αστική λαϊκή μουσική, η οποία επικρατεί ως αναπόσπαστο χαρακτηριστικό πολιτιστικό στοιχείο από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αι. στα μουσικά δρώμενα του νησιού μας και ο σεβασμός και η αναγνώριση στο έργο του μεγάλου Μάρκου Βαμβακάρη, ο οποίος έχει καταστήσει τη ρεμπέτικη μουσική και το νησί μας γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτέλεσαν το εφαλτήριο για τη δημιουργία του Φεστιβάλ «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», το οποίο μεταξύ άλλων στοχεύει και στην επίσημη αναγνώριση της καλλιτεχνικής αξίας του ρεμπέτικου.
Το φεστιβάλ περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, ντοκιμαντέρ, διαλέξεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και εκδηλώσεις για παιδιά, προκειμένου να προβληθεί και να αναδειχθεί το ρεμπέτικο και η συμβολή του Συριανού Μάρκου Βαμβακάρη μέσα από τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων.
Κορυφαία στιγμή του 2ου Φεστιβάλ αποτέλεσε η εμφάνιση του γιου του Μάρκου Βαμβακάρη, Στέλιου, στο πλαίσιο του μουσικού αφιερώματος «Ο Μάρκος ο Φραγκοσυριανός», με την σκηνοθετική και καλλιτεχνική επιμέλεια της στιχουργού Λίνας Νικολακοπούλου, όπου απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στην οικογένεια Βαμβακάρη στο πλαίσιο της συναυλίας «Ο Βαμβακάρης παίζει Μάρκο στη Σύρα».
Ψηφιακό Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη
Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ εξέδωσε πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του 1ου Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας» και ειδικότερα του Ειδικού Στόχου 2.c.1 «Βελτίωση των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών ΤΠΕ για την αξιοποίηση πολιτιστικών πόρων και για την παροχή υπηρεσιών στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας», με καταληκτική ημερομηνία υποβολή προτάσεων την 29-09-2017. Τελικοί Δικαιούχοι ανάμεσα στους άλλους είναι και οι Δήμοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Στο πλαίσιο της παραπάνω πρόσκλησης, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης κατέθεσε πρόταση, για την ένταξη της πράξης με τίτλο «Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για την επαφή με τον κόσμο του Μάρκου Βαμβακάρη».
Η πράξη αφορούσε στην υλοποίηση του έργου που επικοινωνιακά θα αναφέρεται με τον τίτλο: «Λες και μάγια μου χεις κάνει» – Ψηφιακές εφαρμογές επαφής με τον κόσμο του Μάρκου Βαμβακάρη.
Το προτεινόμενο έργο στοχεύει στην αξιοποίηση των ΤΠΕ και ειδικότερα των ψηφιακών εφαρμογών, για την ενίσχυση του πολιτισμού της εμπειρίας μέσω της ανάπτυξης και εγκατάστασης ενός ψηφιακού / πολυμεσικού βιωματικού δρώμενου, το οποίο με αφορμή τον Βίο και το Έργο του Συριανού συνθέτη Μάρκου Βαμβακάρη, αναπαριστά εικονικά στο κοινό μία ολόκληρη εποχή της πρόσφατης κοινωνικής και πολιτιστικής ιστορίας της Ελλάδας.
Το ψηφιακό αυτό δρώμενο πρόκειται να εγκατασταθεί σε δημοτικά ακίνητα, 80 τ.μ., στην Άνω Σύρο, στον κεντρικό δρόμο του οικισμού (Πιάτσα). Οι χώροι αυτοί είναι:
- Ισόγειος χώρος περ. 30 τ.μ. (χώρος Α) ο οποίος αποτελεί την είσοδο/έξοδο και παρουσιάζει την πρώτη εκθεσιακή ενότητα του δρωμένου: Το φαινόμενο του «ρεμπετισμού».
- Ισόγειος χώρος περ. 50 τ.μ. (όμορος του Α), ο οποίος διαιρείται λογικά (όχι φυσικά) σε δύο μέρη (Β1 και Β2). Στο χώρο αυτό εγκαθίστανται η δεύτερη ενότητα (ο βίος και το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη) και η τρίτη ενότητα (το πολυθέαμα της μουσικής). Οι χώροι Α και Β ενώνονται.
Παράλληλα, το έργο δημιουργεί συμπληρωματικές δράσεις στο υφιστάμενο Μουσείο Βαμβακάρη, το οποίο λειτουργεί σε μικρή απόσταση από τη θέση εστίασης του έργου, καθώς και ένα εμβληματικό ψηφιακό πολυμεσικό installation στο νεοκλασικό θέατρο «Απόλλων» της Ερμούπολης, που πρόκειται να συνδέει και να παραπέμπει στο κυρίως ψηφιακό δρώμενο.
Ανάδειξη μνημείου προτομής Φερεκύδη στην Άνω Σύρο
Σε ιδιαιτέρως σημαντικό βαθμό αναδείχθηκε το μνημείο της προτομής του Φερεκύδη στην Άνω Σύρο, μετά από τις σχετικές παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν με απόφαση του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.
Συγκεκριμένα, η πρόθεση της αναβάθμισης συνολικά της εικόνας του μνημείου, καθώς και του περιβάλλοντος χώρου είχε τεθεί ως ένα μικρό στοίχημα από την αρμόδια Αντιδήμαρχο, Θωμαή Μενδρινού, προκειμένου ο εν λόγω χώρος να είναι επισκέψιμος τόσο για τους δημότες, όσο όμως και για τους επισκέπτες του μεσαιωνικού οικισμού.
Πέραν της απομάκρυνσης των ογκωδών κάδων απορριμμάτων από το σημείο εισόδου προς την προτομή, το Τμήμα Πολιτισμού με έξοδά του μερίμνησε για το σύνολο των εργασιών αποκατάστασης της προτομής στην πρότερη μορφή της, με σκοπό εκτός της ανάδειξής του, την έναρξη της ξενάγησης των τουριστών από τους μικρούς ξεναγούς από το συγκεκριμένο σημείο κατά την επόμενη θερινή περίοδο.
Το μνημείο σύντομα θα πλαισιώσουν και λουλούδια, αφού ήδη το πετρόχτιστο παρτέρι έχει καθαριστεί.
«Διαστρωματώσεις» του Κώστα Βαρώτσου
Ο «Ορίζοντας» που τοποθετήθηκε στο λιμάνι της Ερμούπολης, χάρη στην ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός, ήταν μόνο ο προπομπός. Το υπέροχο γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου με τους επτά γυάλινους κύκλους από την πρώτη μέρα του Ιουνίου του 2017 δεσπόζει στην παραλία της Ερμούπολης, προσφέροντας μια άλλη οπτική στον ορίζοντά της. Ο γλύπτης έστειλε στη Σύρο τον «ορίζοντα» του περίπου δέκα μέρες πριν από την επίσημη έναρξη της έκθεσης του «Διαστρωματώσεις» που παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.
Η έναρξη της έκθεσης συνέπιπτε με την έναρξη της documenta 14 στο Κάσελ και ο καλλιτέχνης υποσχέθηκε ότι όποιο από τα δύο εικαστικά γεγονότα και αν επέλεγαν οι φίλοι της δουλειάς του δεν θα βγουν χαμένοι, καθώς παρουσίαζε και στις δύο πόλεις το ίδιο ολοκαίνουργιο έργο του σε δύο εκδοχές: μια εγκατάσταση όπου οι 27 σημαίες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται αραδιασμένες στο πάτωμα και σπασμένες καθώς είναι φτιαγμένες από γυαλί και όχι από ύφασμα.
Η διττή εκδοχή του έργου εξέπεμψε ισχυρό πολιτικό μήνυμα για την κατάσταση της Ευρώπης. Το έργο που είδαμε στην Ερμούπολη συνοδευόταν και από δυο κάθετους άξονες – στροβίλους που ενίσχυαν την αίσθηση της διάλυσης, η οποία επιτείνεται από την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων.
Οι «Διαστρωματώσεις», περιελάμβαναν, εκτός από τον «Ορίζοντα» και τη σύνθεση με τις σημαίες, άλλα δέκα συνολικά έργα του καλλιτέχνη. Ανάμεσά τους ένας «Λαβύρινθος» από γυαλί, επίσης έργο με πολιτικές προεκτάσεις, αλλά και μια από τις «Πόρτες» του – ένα πλαίσιο ανοιχτό που περιβάλλεται μόνο στις εξωτερικές του πλευρές από κοφτερά γυαλιά – προσφέροντας μια αίσθηση αισιοδοξίας για τη λύση των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία μας, με τους κινδύνους να μένουν στο περιθώριο αλλά και να ελλοχεύουν να πληγώσουν όσους λοξοδρομήσουν.
Metropolitan Opera
Στον θεσμό «METROPOLITAN OPERA», στον οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 15 πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, εντάσσεται και η Σύρος, μετά από τη σχετική απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης το 2015, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού να παρακολουθούν παραστάσεις της Metropolitan Opera, ζωντανά στο Θέατρο Απόλλων.
Τα οφέλη της ένταξης στο πρόγραμμα Met Liνe HD είναι τα εξής:
- Ένταξη του θεάτρου «Απόλλων» στην καμπάνια του ΑΝΤΕΝΝΑ και κατ’ επέκταση δωρεάν διαφημιστική προβολή που περιλαμβάνει: τηλεοπτικό χρόνο (air time), έντυπα, δημοσιεύσεις και προβολή μέσω της εξειδικευμένης ιστοσελίδας του προγράμματος (http://metingreece.gr/)
- Κάλυψη όλων των εξόδων δορυφορικού κυκλώματος για κάθε παράσταση
- Παροχή του απαραίτητου αποκωδικοποιητή σήματος
- Παροχή υπότιτλων για τις παραστάσεις
Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου
Στον θεσμό «METROPOLITAN OPERA», στον οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 15 πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, εντάσσεται και η Σύρος, μετά από τη σχετική απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης το 2015, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού να παρακολουθούν παραστάσεις της Metropolitan Opera, ζωντανά στο Θέατρο Απόλλων.
Τα οφέλη της ένταξης στο πρόγραμμα Met Liνe HD είναι τα εξής:
- Ένταξη του θεάτρου «Απόλλων» στην καμπάνια του ΑΝΤΕΝΝΑ και κατ’ επέκταση δωρεάν διαφημιστική προβολή που περιλαμβάνει: τηλεοπτικό χρόνο (air time), έντυπα, δημοσιεύσεις και προβολή μέσω της εξειδικευμένης ιστοσελίδας του προγράμματος (http://metingreece.gr/)
- Κάλυψη όλων των εξόδων δορυφορικού κυκλώματος για κάθε παράσταση
- Παροχή του απαραίτητου αποκωδικοποιητή σήματος
- Παροχή υπότιτλων για τις παραστάσεις
Παγκόσμια Ημέρα Χορού
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού, πραγματοποιήθηκε, στο Θέατρο Απόλλων, εκδήλωση από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, σε συνδιοργάνωση με τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν: Λύκειο Ελληνίδων Σύρου,
Πολιτιστικός Σύλλογος Κερατσινίου «ΘΥΜΑΙΤΑΔΑΙ», Χορευτικός Σύλλογος Αγίας Άννας «ΝΗΛΕΥΣ», Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ», Πολιτιστικός Σύλλογος Κερατσινίου «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ», Σύλλογος Ακρωτηριανών Θήρας, Ένωση Θηραιών Λαυρεωτική Αγία Ειρήνη Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη.
Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού, καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 29 Απριλίου κάθε έτους από το 1982, από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO, τον επίσημο ανώτατο οργανισμό για όλες τις μορφές χορού, σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη
Ο ανανεωμένος και αναβαθμισμένος χώρος της Πινακοθήκης Κυκλάδων υποδέχτηκε τους φιλότεχνους της Σύρου στο μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός των τελευταίων ετών, στην έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης “Ταξιδεύοντας με το πλοίο της Ελληνικής ζωγραφικής”, με την ευγενική χορηγία του ευεργέτη του νησιού μας, κ. Αντώνιου Κομνηνού. Η κα Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, η οποία έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια, διαβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη έκθεση μπορεί να σηματοδοτήσει την απαρχή μιας εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.