Η άσκηση πολιτικής στον τομέα του πολιτισμού συμπεριλαμβάνει απαραίτητα την προστασία και ενίσχυση των πολιτιστικών χώρων ενός τόπου, οι οποίοι αποτελούν όχι μόνο χώρους διατήρησης και έκθεσης πολιτιστικών αγαθών, αλλά και χώρους παραγωγής πολιτισμού που συμβάλλουν στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της τοπικής μας κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Δημοτική Αρχή διαχειρίζεται και αναδεικνύει τους πολιτιστικούς της πόρους, αναβαθμίζοντας τη λειτουργία τους και ενθαρρύνοντας δράσεις και πρωτοβουλίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.

Οι πολιτιστικοί χώροι, τους οποίους ο Δήμος αξιοποιεί κατάλληλα και μεριμνά για την εύρυθμη λειτουργία τους είναι:

 1. Θέατρο Απόλλων
 2. Πινακοθήκη Κυκλάδων
 3. Αίθουσα Τέχνης Γ.&Ε. Βάτη
 4. Πνευματικό Κέντρο
 5. Έκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης
 6. Έπαυλη Τσιροπινά
 7. Εκθεσιακοί χώροι Άνω Σύρου
 8. Βιομηχανικό Μουσείο
 9. Έκθεση Μάρκου Βαμβακάρη
 10. Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων
 11. Ενυδρείο στο Κίνι
 12. Πολιτιστικός Χώρος «Μάνος Ελευθερίου»

 

Βιβλιοθήκη

Η Βιβλιοθήκη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έχει ως έργο της τη διάσωση, τη διαφύλαξη και τη διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες. Επίσης, συγκεντρώνει, διατηρεί και διοχετεύει τη γνώση και την πληροφορία σε οποιαδήποτε μορφή και είδος πηγής, όπως έχει αυτή διατυπωθεί, παρέχοντας τις υπηρεσίες της ισότιμα σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, γλώσσας ή κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.

Στο πλαίσιο της διατήρησης και ισχυροποίησης της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού μας, το Τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, εκτός από το κύριο έργο του, που είναι η συλλογή, η ταξινόμηση και ο δανεισμός βιβλίων, πραγματοποιεί μια σειρά δραστηριοτήτων, προκειμένου να ενισχυθεί η φιλαναγνωσία και η αναγνωσιμότητα.

Συγκεκριμένα διοργανώνοντα συστηματικά, ενδεικτικά και όχι περιοριστικάμ οι εξής δράσεις:

 • Εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες, σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
 • Παρουσιάσεις βιβλίων, ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση επικοινωνία των αναγνωστών με τους συγγραφείς.
 • Επισκέψεις σχολείων, στις οποίες οι μαθητές συμμετέχουν σε προγράμματα φιλαναγνωσίας, project τοπικής ιστορίας, γνωριμίας με τη Βιβλιοθήκη, βιβλιο-ερευνητικές εργασίες και ξεναγήσεις.
 • Εκθέσεις σχετικές με τον γραπτό λόγο.

Σύμφωνα με το γενικότερο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής, βασικό στόχο αποτελεί η βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης προς τους χρήστες της. Για τον λόγο αυτό, δίνεται η δυνατότητα σε όλους του πολίτες να καταθέτουν στην αρμόδια Δημοτική Σύμβουλο τις ιδέες και τις προτάσεις τους, προκειμένου να αισθάνονται φιλικότερη προς αυτούς συγκεκριμένη δομή του Δήμου.

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα, διενεργούνται επαφές με ανθρώπους των Τεχνών και των Γραμμάτων, ώστε, δημιουργώντας μια ουσιαστική και παραγωγική σχέση όχι μόνο με αυτούς που διαβάζουν τα βιβλία αλλά κι με αυτούς που τα συγγράφουν, να αναδειχθεί το έργο και η πολύτιμη προσφορά της Βιβλιοθήκης μας, ιδιαίτερα στους νεότερους.

 

 

Εργασίες στο Θέατρο Απόλλων

 • Αναγομώσεις πυροσβεστήρων και προμήθεια νέων στο Θέατρο Απόλλων.
 • Προμήθεια και τοποθέτηση πλήρως αυτόματης πυράντοχης κουρτίνας για τη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων.
 • Έκδοση Πιστοποιητικού Πυροπροστασίας για το Θέατρο Απόλλων.
 • Αντικατάσταση του δικτύου σωληνώσεων νερού του κλιματισμού του θεάτρου με νέο από πολυπροπυλένιο με εξωτερική μόνωση ISOPIPE Heavy Duty.
 • Επισκευή εξαερισμού στο WC κοινού.
 • Εγκατάσταση κλιματιστικής μονάδας στο χώρο της εισόδου του θεάτρου.
 • Εργασίες επισκευής φρεατίου ανελκυστήρα θεάτρου.
 • Ετήσια τακτική συντήρηση του αναβατορίου και των σταγγονιών.
 • Προμήθεια δίδυμου αντλητικού συγκροτήματος λυμάτων για τις ανάγκες αποχέτευσης του θεάτρου.
 • Εργασίες στεγάνωσης και δημιουργία φρεατίου στην πίσω είσοδο του θεάτρου.
 • Αναβάθμιση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του θεάτρου, με αλλαγή των ηλεκτρικών πινάκων, έλεγχο ολόκληρης της ηλεκτρικής εγκατάστασης και επεμβάσεις λειτουργικότητας και ασφάλειας.
 • Αλλαγή λαμπτήρων της κεντρικής αίθουσας, με λάμπες LED, με αποτέλεσμα εξοικονόμηση ενέργειας από 5kW (5.040W) σε λιγότερο από 1kW (784W)
 • Αλλαγή φωτιστικών πρόβας στη σκηνή με προβολείς LED, με εξοικονόμηση ενέργειας από 800W σε 100W.
 • Αλλαγή λαμπτήρων στον πολυέλαιο του θεάτρου, με εξοικονόμηση ενέργειας από 3,5kW (3.600W) σε λιγότερο από 0,5kW (480W).
 • Αντικατάσταση των ντουί στα φωτιστικά των θεωρείων.
 • Επαναλειτουργία των φωτιστικών «ασφαλείας παράστασης» στους διαδρόμους και θεωρεία.
 • Αντικατάσταση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης στο χώρο του ταμείου του θεάτρου και επισκευή του επίπλου.
 • Νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση σε βοηθητικούς χώρους και στον προαύλειο χώρο.
 • Εργασίες χρωματισμού των τριών κεντρικών θυρών του θεάτρου.
 • Οικοδομικές εργασίες συντήρησης και επισκευής του κτιρίου (καθαιρέσεις επιχρισμάτων λόγω υγρασίας, χρωματισμοί κ.α.).
 • Εργασίες συντήρησης και επισκευής του εξοπλισμού του θεάτρου (επισκευές καρεκλών, υδραυλικά, κ.α.).
 • Ετήσια τακτική συντήρηση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού του θεάτρου (ηχητικά και φωτιστικά μηχανήματα).
 • Τρίψιμο, συντήρηση και επαναβαφή της σκηνής του θεάτρου.
 • Δημιουργία πυροδιαμερίσματος στο χώρο των ηλεκτρικών πινάκων και καθαρισμός και οργάνωση χώρων υπογείου για να χρησιμοποιηθούν σαν αποθηκευτικοί χώροι.
 • Διαμόρφωση δαπέδου στην πλαϊνή είσοδο για ευκολότερη πρόσβαση ΑΜΕΑ.
 • Προμήθεια και τοποθέτηση συσκευών υγειονομικής σημασίας διάχυσης οσμών και απόσμησης φρεατίων, στο Θέατρο και στο  Πνευματικό Κέντρο.
Επαναχρωματισμός Θεάτρου, 07/2018
Επαναχρωματισμός Θεάτρου, 07/2018
Επαναχρωματισμός Θεάτρου, 07/2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έκθεση αντιγράφων Κυκλαδικής τέχνης

Σε μόνιμη έκθεση «Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης» μετατρέπεται και μετονομάζεται το μέχρι πρότινος Μουσείο της Σύρου, «παιδί» της αρχαιολόγου Μαρίας Ρώτα, που για περισσότερο από είκοσι χρόνια αποτελεί μία σημαντική «κυψέλη» πολιτισμού, γνώσης και ιστορίας με χιλιάδες φίλους που απλώνονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας μας.

Μετά τα προβλήματα που οδήγησαν στην αναστολή λειτουργίας του Μουσείου και στην ανησυχία των υπευθύνων σχετικά με το μέλλον του, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για τη νομική κατοχύρωση της δομής, η οποία πλέον περνάει στην κυριότητά του.

 • Καταγραφή ειδωλίων και αντικειμένων

Το προσωπικό του Γραφείου Πολιτισμού κατέγραψε τα αντίγραφα Κυκλαδικής Τέχνης και τα αντικείμενα που εκτίθενται στους δύο χώρους της αίθουσας «Δημήτριος Βικέλας» του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης, προκειμένου να περιέλθουν στα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου.

Η καταγραφή του καταλόγου, καθώς και η πρόταση δημιουργίας Μόνιμης Έκθεσης Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, εγκρίθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.  Την αποκλειστική διαχείριση της έκθεσης θα έχει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Σημειώνεται ότι στην αίθουσα «Δημήτριος Βικέλας» φιλοξενούνται από το 1993 αντίγραφα Κυκλαδικής Τέχνης, εκ των οποίων άλλα είχαν αγοραστεί προ εικοσαετίας από τον Δήμο και άλλα ήταν δωρεά του ζεύγους Γιάννη και Ελένης Βάτη. Εκεί, με πρωτοβουλία της κας Μαίρης Ρώτα, πραγματοποιούνταν μέχρι σήμερα εκπαιδευτικά προγράμματα σε παιδιά και ξεναγήσεις σε επισκέπτες του νησιού, που οδήγησαν στην καθιέρωση του θεσμού των «Μικρών Ξεναγών».

Σύμφωνα με τον κατάλογο που συνέταξε το Γραφείο Πολιτισμού, στην πρώτη αίθουσα υπάρχουν τρεις προθήκες στην πρώτη αίθουσα. Η 1η προθήκη περιλαμβάνει συνολικά 27 ειδώλια. Στη δεύτερη φυλάσσονται 21 ειδώλια, ενώ στην τρίτη εκτίθενται γυναικεία ειδώλια, κεφάλια από μαρμάρινο ειδώλια του τύπου με διπλωμένα χέρια, μαρμάρινα ανδρικά ειδώλια, κωνικό αγγείο, μαρμάρινο μικρό καθιστό ειδώλιο, λίθινος σφυροπέλεκυς, πήλινο τηγανόσχημο σκεύος, πήλινο αρκουδάκι, οψιανός σε διάφορα μεγέθη, σφοντύλια, εργαλεία κ.ά). Επίσης, στην ίδια αίθουσα υπάρχουν 8 ορθογώνιοι κύβοι με μαρμάρινα γυναικεία ειδώλια, μαρμάρινες φιάλες κ.ά.

Στη δεύτερη αίθουσα, όπου διδάσκονται τα προγράμματα της Μουσειακής Αγωγής, υπάρχουν: κουκλοθέατρο, τραπεζοκαθίσματα, πίνακας ανάρτησης ζωγραφικής, γραφείο Η/Υ, υλικά χειροτεχνίας, βιβλία, δύο κατόψεις της Χαλανδριανής, χάρτης των Κυκλάδων, τηλεόραση, βίντεο, υπολογιστής, cd-player, ραδιοκασετόφωνο, τηλέφωνο και κουτιά αποθήκευσης.

 

Νέος εκθεσιακός χώρος στο Βιομηχανικό Μουσείο

Τα θεμέλια για τη διάσωση και διαφύλαξη της βιομηχανικής κληρονομιάς της Σύρου έβαλαν ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης και ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού, με τη μεταφορά παλαιών μηχανημάτων που φυλάσσονταν σε αποθήκες του νησιού στον χώρο του πρώην Κλωστοϋφαντουργείου Βελισσαρόπουλου για τη δημιουργία ενός νέου εκθεσιακού χώρου.

 

Εμπλουτισμός έκθεσης Βαμβακάρη

Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης απέκτησε ένα εντυπωσιακό αντίγραφο μπουζουκιού του Μάρκου Βαμβακάρη, δια χειρός του οργανοποιού Τάσου Κατσιφή, ανοίγοντας το δρόμο για τον σταδιακό εμπλουτισμό και κατ’ επέκταση, την εκθεσιακή αναβάθμιση της Έκθεσης Μάρκου Βαμβακάρη.