ΣΚΕΥΟΦΥΛΑΞ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Γρηγορίου

Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. (ε.α)

Η ειλικρινής και γόνιμη συνεργασία μου με τον νυν Δήμαρχο, από τη θεσμική θέση του Διοικητή της 6ηςΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, με ώθησε να συμμετέχω στον συνδυασμό «Η Σύρος που Αξίζουμε». Πιστεύω ότι, μαζί με τους υπόλοιπους αξιόλογους συνυποψήφιους και συμπολίτες μου, έχουμε το όραμα, τη θέληση και την πίστη να πάμε τη Σύρο μας ακόμη πιο ΨΗΛΑ!!!

Βιογραφικό

Ο Νικόλαος Σκευοφύλαξ γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από την Κάσο. Είναι έγγαμος με την Αλοϊσία Πρίντεζη, με την οποία έχει αποκτήσει δύο κόρες, και κατοικεί μόνιμα στην Ερμούπολη Σύρου. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού/Πλοιάρχων Σύρου το 1990 και το 1991 και αφού πήρε το σχετικό πτυχίο ναυτικής ικανότητας ναυτολογήθηκε για έντεκα (11) μήνες, ως Πλοίαρχος Γ΄ Τάξης Ε.Ν. σε φορτηγό πλοίο Ελληνικής Σημαίας.

Εν συνεχεία υπηρέτησε, ως έφεδρος Αξιωματικός του Π.Ν. (ΣΕΑ/Μ) στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου και στα Ναυτικά Παρατηρητήρια στην ν. Άνδρο και ν. Χίο.

Ενώ υπηρετούσε στο Πολεμικό Ναυτικό, έδωσε εξετάσεις και πέρασε στην Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος, όπου και αποφοίτησε το 1993 από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων με το βαθμό του Σημαιοφόρου Λ.Σ.

Υπηρέτησε διαδοχικά σε πλείστες όσες νευραλγικές για την Υπηρεσία θέσεις, στις οποίες πάντοτε διακρίθηκε και καταξιώθηκε στην συνείδηση των πολιτών, τόσο για τον τρόπο Διοικήσεως και παροχής των υπηρεσιών της Υπηρεσίας του, όσο και για την εν γένει κοινωνική παρουσία του.

Συγκεκριμένα, υπηρέτησε ως Κυβερνήτης στο ΠΛΣ-111 και εν συνεχεία στο ΠΛΣ-116, με περιοχή δικαιοδοσίας τις Λιμενικές Αρχές Σάμου-Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών. Ήταν από τους πρώτους Κυβερνήτες των πλωτών περιπολικών σκαφών που έλαβαν μέρος στην κρίση των Ιμίων το 1996. Διοικητής Λιμενικής Αστυνομίας, Υπολιμενάρχης και Λιμενάρχης στην Λιμενική Αρχή Σύρου, Λιμενάρχης στην Λιμενική Αρχή Θήρας, Υποδιοικητής και Διοικητής στην Ακαδημία Πλοιάρχων Σύρου. Από τις 14-09-2006 έως 14-09-2009 υπηρέτησε ως Σύνδεσμος Αξιωματικός στο Πρόγραμμα Αναπτυξιακής Συνεργασίας (HELLENIC AID) στα Τίρανα Αλβανίας, παρέχοντας τεχνογνωσία, αναφορικά με θέματα Λιμενικού Σώματος σε υπηρεσιακούς παράγοντες πολιτικού και στρατιωτικού τομέα τεσσάρων Υπουργείων της γείτονας Χώρας. Επίσης, υπηρέτησε, ως Βοηθός Διευθυντή στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ακολούθως, υπηρέτησε, ως Υποδιοικητής στην 1η Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής (Αττικής και Νήσων). Εν συνεχεία, υπηρέτησε, ως Διευθυντής στην Διεύθυνση Διαχείρισης Ασφαλείας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων. Τέλος, από τις 14-05-2017 έως 04-04-2018 υπηρέτησε στην 6ηΠεριφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ως Διοικητής, όπου και αποστρατεύτηκε, κατά τις φετινές κρίσεις του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, την 24-05-2018 με το βαθμό του Αρχιπλοιάρχου Λ.Σ.

Ανάμεσα στις υπόλοιπες επιτελικές θέσεις που ανέλαβε κατά καιρούς, υπηρέτησε ως Διοικητής της Ακαδημίας Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, Μέλος του Α’ Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων και Πρόεδρος διαφόρων Τεχνικών Επιτροπών.

Το έτος 2017 τιμήθηκε η Διεύθυνση Ελέγχου Διαχείρισης Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων, στην οποία προΐστατο για τις συντονισμένες και επίπονες προσπάθειές του, προκειμένου να προετοιμάσει μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη της προαναφερόμενης Διεύθυνσης για την επιθεώρηση εφαρμογής του Κανονισμού 725/2004 ΕΚ και της Οδηγίας 2005/65/ΕΚ (που αφορά την Ασφάλεια Λιμένων, Λιμενικών Εγκαταστάσεων και Πλοίων) από έξι (06) επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΜSA, έργο το οποίο έφερε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία και αποσπάσαμε, ως Χώρα,  ιδιαίτερα ευμενή σχόλια από τους ίδιους τους επιθεωρητές, το οποίο έχει πολύ θετικές επιπτώσεις για το τομέα της κρουαζιέρας.

Στη διάρκεια της εικοσιπενταετούς (25) καριέρας του στο Λ.Σ., για την υποδειγματική εργατικότητα και το ήθος του, έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις από τους προϊσταμένους και τους κατά καιρό Αρχηγούς Λ.Σ. καθώς και τους τοπικούς φορείς διάφορων περιοχών, ενώ ταυτόχρονα του έχουν απονεμηθεί όλα τα προβλεπόμενα για το βαθμό του παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει τιμηθεί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’ με τον Σταυρό της Οσίας Μεθοδίας εν Κιμώλω, που αποτελεί ύψιστη τιμή της Ιεράς Μητρόπολής μας.  Επίσης, για μέρος του έργου του και την εν γένει προσφορά του στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου ιδιαιτέρως αναγνωρίσθηκε και επισημάνθηκε σε δεκάδες δημοσιευμάτων από τα διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου.

Διετέλεσε, επίσης, μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ιδιωτικού Σχολείου «Άγιος Γεώργιος», καθώς και Πρόεδρος του αντίστοιχου Συλλόγου στο 1οΔημοτικό Σχολείο Ερμούπολης.