Ο Αλέξανδρος (Αλέξης) Αθανασίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 και μεγάλωσε στο Φοίνικα της Σύρου. Είναι παντρεμένος με την Μαίρη (Μαρία-Θηρεσία) Σκλάβου, με την οποία έχει αποκτήσει έναν γιο, τον Δημήτρη, μαθητή Γυμνασίου. Σπούδασε πληροφορική στο University of Westminster του Λονδίνου, όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές (MSc) το 2000. Έχει παρακολουθήσει επίσης επαγγελματικά πιστοποιημένα σεμινάρια στην πληροφορική και ιδιαίτερα πάνω στην εξειδίκευσή του, τα δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Επέστρεψε στο νησί το 2002 όπου ξεκίνησε να εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και ως εξωτερικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Ερμούπολη. Από το 2007 είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων στην πληροφορική και έχει διδάξει στο ΔΙΕΚ Σύρου, σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Δημόσιας Διοίκησης.

Από το 2006 εργάζεται ως Μηχανικός Πληροφορικής στο Τμήμα Πληροφορικής της πρώην κρατικής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μετέπειτα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στην Σύρο. Γνωρίζει άριστα την αγγλική και πολύ καλά τη γαλλική γλώσσα.

Το 2006 αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με τα κοινά του νησιού και έθεσε υποψηφιότητα με το συνδυασμό «Ενωτική Πορεία» του Δημάρχου κ. Τζώρτζη Μακρυωνίτη στον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας. Στο πλαίσιο της δημοτικής του θητείας, προσέφερε υπηρεσίες σε διάφορες επιτροπές του Δήμου, συνέβαλε στην ένταξη σημαντικών έργων σε επιχειρησιακά προγράμματα, ενώ την πρώτη διετία (2007-2008) ήταν αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Τη διετία (2009-2010), οι συνάδελφοί του τον εξέλεξαν Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ για το 2010 ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου και μέλος της Γενικής Συνέλευσης της ΤΕΔΚ Κυκλάδων.

Στις εκλογές του 2014 εξελέγη με τη δημοτική παράταξη «Η Σύρος που αξίζουμε» της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος, διατελώντας Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών έως το 2017, και από το δεύτερο μισό του 2017 εκτέλεσε χρέη Αντιδημάρχου Οικονομικών Υπηρεσιών, Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου και μέλους στην Φιλόπτωχο Εταιρεία Ερμουπόλεως. Επίσης, για όλη τη δημοτική θητεία 2014-2019, ήταν αναπληρωτής του Δημάρχου, πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ονοματοθεσιών, πρόεδρος σε διάφορες επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου, μέλος της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, πρόεδρος του Κληροδοτήματος Δον Ιωάννου Στεφάνου και Χωρικός Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Ποσειδωνίας με Δήμαρχο τον Γιώργο Μαραγκό, μέχρι τις 31/08/2019.

Από την 01/09/2019 έως σήμερα είναι Δημοτικός Σύμβουλος της Μείζονος Μειοψηφίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης με συνεχή συμμετοχή στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, ταμίας στο Ισιδώρειο Ορφανοτροφείο Αρρένων Ερμουπόλεως και μέλος της Επιτροπής Ισότητας των δύο φύλων.

Τον Φεβρουάριο του 2022 εξελέγη ομόφωνα επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η Σύρος που αξίζουμε».