Αγγελοπούλου ΜαρίζαΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ (ΜΑΡΙΖΑ)

Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος, Αρχαιολόγος/Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων

Δημοτική Ενότητα Ερμούπολης

 

Η Μαρίζα (Μαρία) Αγγελοπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1966.  Έζησε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως τα Γιάννενα, τη Ζάκυνθο, την Αρχαία Ολυμπία, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία 25 χρόνια ζει στην Ερμούπολη.

Είναι απόφοιτος του Κλασικού Λυκείου Πατρών και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Υπουργείο Παιδείας και ως αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ημερίδες με θέμα τον υλικό πολιτισμό (τεκμηρίωση, προστασία – συντήρηση – ανάδειξη) και τον τουρισμό, ως ομιλήτρια και ακροάτρια.

Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο πεδίο της συντήρησης – αποκατάστασης και ανάδειξης κτηρίων ιστορικής σημασίας, στο πλαίσιο της εταιρείας Verdigris Architectural Painting, με την αδελφή της Κατερίνα Αγγελοπούλου. Έργα τους έχουν αποδοθεί στην Αθήνα και τη Σύρο.

Η Μαρίζα Αγγελοπούλου έχει τιμηθεί με το παράσημο της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου για τις εργασίες αποκατάστασης του ζωγραφικού διακόσμου στο πρόπυλο του Αγίου Νικολάου Ερμούπολης.

Στα επιστημονικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγεται η αρχαιολογία, οι τρόποι ανάδειξης και προβολής των μνημείων, ο αναβαθμισμένος τουρισμός ως παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης στην τρέχουσα συγκυρία, η σχέση των τοπικών κοινωνιών με τις δράσεις του πολιτιστικού τουρισμού, που θα μπορούσαν να αποφέρουν μια νέα δυναμική σε τόπους με μνημειακό απόθεμα, όπως η Σύρος.

Η Μαρίζα Αγγελοπούλου είναι μητέρα δύο κοριτσιών, της Άννας, απόφοιτης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και της Σοφίας, φοιτήτριας της Σχολής Καλών Τεχνών.

Συμμετείχε στις εκλογές του 2014 με τον συνδυασμό «Η Σύρος που αξίζουμε» και από το 2017 διατελεί εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τα θέματα του Γραφείου Βιβλιοθηκών και Εικαστικών Δραστηριοτήτων.