Πανεπιστήμιο ΑιγαίουΣτοχεύουμε στην στήριξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί, με σκοπό όχι μόνο την διατήρηση του προπτυχιακού και των μεταπτυχιακών τμημάτων που ήδη λειτουργούν, αλλά και την δημιουργία νέων τμημάτων η ύπαρξη των οποίων θα τονώσει την τοπική οικονομία.

Βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να συνεχιστεί η παραχώρηση δημοτικών ακινήτων που στεγάζουν σήμερα διοικητικές υπηρεσίες, χώρους διδασκαλίας και εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του Ιδρύματος. Επίσης, πρέπει άμεσα σε συνεργασία με την Πρυτανεία να δημιουργηθεί φοιτητική λέσχη σίτισης (εστιατόριο) στην Ερμούπολη για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος σίτισης των σπουδαστών και να ξεκινήσει διάλογος, ώστε να γίνει πράξη η ψηφισμένη από το 2009 ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα την Σύρο και δημιουργία δεύτερου προπτυχιακού Τμήματος στο νησί.

Είμαστε διατεθειμένοι να διεκδικήσουμε δυναμικά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν την επίσημη παραχώρηση έκτασης του π. στρατοπέδου Σύρου στον Δήμο, αν και οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι κάτι κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, μετά από αρκετά χρόνια. Η πρωτοφανής κωλυσιεργία οφείλεται στην γραφειοκρατία και στις παράλογες απαιτήσεις της Πολιτείας, αλλά κυρίως στην καθυστερημένη αντίδραση και στην χρόνια παθητική στάση της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Εφόσον ο παραπάνω στόχος επιτευχθεί, θα ξεκινήσει κύκλος συζητήσεων με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα του Ιδρύματος για την ανέγερση μονάδας και τη μεταφορά όλων των υπηρεσιών του στη συγκεκριμένη θέση. Ο στόχος της δημιουργίας πανεπιστημιούπολης στην Σύρο, κάτι το οποίο θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία του νησιού, μπορεί να επιτευχθεί έστω και μακροπρόθεσμα.

Η μοναδικότητα – σε πανελλήνιο επίπεδο – του ακαδημαϊκού αντικειμένου του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων που εδρεύει στην Σύρο επιτάσσει και κάτι ακόμη. Ο δήμος θα πρέπει να αναλάβει συντονιστικό ρόλο ώστε οι σπουδαστές, τελειόφοιτοι και μη, να παρέχουν την τεχνογνωσία τους στην αγορά του νησιού. Επίσης, η προκήρυξη διαγωνισμών με τη συμμετοχή του τοπικού Τμήματος και Τμημάτων Αρχιτεκτονικής, με διοργανώτρια αρχή τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, για την ανάπλαση συγκεκριμένων περιοχών ή παροχών του νησιού (π.χ. παραλιακή ζώνη Ερμούπολης, μαρίνα Φοίνικα, σταθμός TAXI, ακτογραμμή Βαπόρια, κλπ) θα ανοίξει νέους ορίζοντες συνεργασίας του Δήμου με το Τμήμα.