Θέατρο ΑπόλλωνΩς τόπος, διαθέτουμε ένα τεράστιο πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα, που δυστυχώς δεν έχουμε αξιοποιήσει με τον κατάλληλο τρόπο.

Ο δήμος μας έχει υποχρέωση να σχεδιάζει, να προγραμματίζει, να συμμετέχει και να υποστηρίζει, είτε ο ίδιος είτε μέσω τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, εκδηλώσεις που προβάλλουν τα πολιτιστικά και εθιμοτυπικά δρώμενα του τόπου μας, υπέρ των δημοτών και των επισκεπτών.

Η ενεργή συμμετοχή του δήμου, αφενός αποτελεί υποχρέωση προς τους δημότες, προκειμένου να μην ατονήσουν πατροπαράδοτα έθιμα του τόπου μας, και αφετέρου συμβολή στην αναβάθμιση και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της Σύρου.

Ο πολιτισμός όμως δεν εξαντλείται υπό το περιορισμένο πρίσμα εκδηλώσεων όπερας και συμφωνικών έργων, συναυλιών και παραδοσιακών εκδηλώσεων αφού, από μόνες τους, δεν προάγουν με ολοκληρωμένο τρόπο το τεράστιο πολιτιστικό μας απόθεμα και αφετέρου δεν συμβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση της επισκεψιμότητας του νησιού μας. Το ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα της Σύρου, που έχει να κάνει με το δομημένο περιβάλλον (νεοκλασικά κτίρια, δημοτικά ακίνητα, κληροδοτήματα, ταφικά μνημεία), όχι μόνο μένει αναξιοποίητο αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, ρημάζει προ του κινδύνου της κατάρρευσης και της ολοκληρωτικής καταστροφής. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η δημοτική αρχή οφείλει άμεσα να προβεί στις δέουσες ενέργειες ώστε να διαφυλάξει, να αναδείξει και να προβάλει τον μοναδικό μας πλούτο ειδάλλως, ο πολιτισμός της Σύρου θα καταλήξει σε ΠΟΜΠΗΪΑ.

Κολυμβητήριο

Αντίστοιχα, ο δήμος θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην έννοια του αθλητισμού στο νησί, στη δημιουργία νέων σύγχρονων αθλητικών υποδομών και στην ανάπτυξη των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού. Στόχος να προσφέρεται σε όλους τους πολίτες η δυνατότητα άθλησης και αναψυχής. Το Δημοτικό Κολυμβητήριο (ολυμπιακών διαστάσεων), τα γήπεδα Τένις, τα δύο κλειστά γήπεδα (Α’ και Β’ αίθουσα), τα ανοικτά γήπεδα, το Γυμναστήριο στα Πευκάκια, καθώς και οι υπόλοιπες αθλητικές υποδομές στην περιφέρεια του νησιού θα πρέπει ν’ αποτελούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου κυψέλες αθλητισμού και ψυχαγωγίας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση με τη συμβολή όλων, αλλά πρωτίστως του δήμου, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα του γηπέδου που φιλοξενεί την ομάδα βόλεϊ του Φοίνικα, ο οποίος αποτελεί κόσμημα και κινητή διαφήμιση για το νησί μας.