Απάντηση της «Σύρου που αξίζουμε» στο άρθρο του Ανδρέα Γιαλόγλου

Απάντηση της «Σύρου που αξίζουμε» στο άρθρο του Ανδρέα Γιαλόγλου

Σε συνέχεια της απάντησης του κ. Ανδρέα Γιαλόγλου προς τον κ. Νίκο Νομικό, ο οποίος σε άρθρο του αναφέρθηκε στα έργα που υλοποίησε η παρούσα Δημοτική Αρχή την τελευταία 5ετία, οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε, κ. Γιαλόγλου, την πραγματικότητα και να ξεκαθαρίσουμε το θολό τοπίο που παρουσιάσατε.

 • Ανάπλαση παραλίας

Για «το έργο στο πιάτο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρετε, δεν υπήρχε καμία έγκριση και μάλιστα ο ίδιος το είχατε καταψηφίσει δύο φορές σε Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέροντας επί λέξει:

27η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 03-11-2014 (ψήφιση τροποποίησης ολοκληρωμένου προγράμματος Ανάπλσης):  «…… το βαρίδι επισφάλειας στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης μεγαλώνει, εμπεριέχει και αυτή εγκρίσεις από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και τα λοιπά.  Όπως αντιλαμβάνεστε βάζουμε κάτι το οποίο είναι επίσης επισφαλές. Για αυτούς τους λόγους λοιπόν έτσι ως έχει η πρόταση δεν μπορώ να την ψηφίσω».

30η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 03-12-2014 (ψήφιση αύξησης ενταγμένου προϋπολογισμού Ανάπλασης), επιμένοντας στην ίδια θέση : «…..σημαίνει πρακτικά μία μεγάλη επισφάλεια στην ολοκλήρωση του έργου και την αποπληρωμή του μέχρι 31-12-15. Η μελέτη αυτού του έργου ακόμα δεν έχει έρθει να εγκριθεί στο δημοτικό Συμβούλιο κυρίες και κύριοι, η περιβαλλοντική του αδειοδότηση την απευθύνω κι αυτή την ερώτηση υπάρχει; Έχει πάρει περιβαλλοντικούς όρους ακόμα ή δεν έχει πάρει; Νομίζω ότι δεν έχει πάρει ακόμα. Αυτή τη στιγμή λοιπόν διπλασιάζουμε τον προϋπολογισμό διογκώνουμε ένα έργο και ένα δημόσιο έργο με αυτό τον προϋπολογισμό κυρίες και κύριοι θέλει το χρονοδιάγραμμα το δικό του για να ολοκληρωθεί, δεν θέλω να γίνομαι προφήτης κακών εξελίξεων ……..»

Προς επιβεβαίωση των ενεργειών της παρούσας Δημοτικής Αρχής για το κατά τα άλλα «έτοιμο έργο» που μας παραδόθηκε, σας παραθέτουμε τα ακόλουθα:

 • Η με αρ. πρ. 4609/15-12-2014 σύμφωνης γνώμης του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ)
 • Η αρ. πρ. 8221.Τ68/33/14 (23-12-2014) σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Ναυτιλίας (ΥΝΑ)
 • Η με αρ. πρ. 337339/37536/1149/24-11-2014 έγκρισης της οριστικής μελέτης από το Υπουργείο Πολιτισμού (Υπ.Πο.)
 • Η με αρ. πρ. 340628/37822/1190/29-01-2015 έγκρισης της μελέτης φωτισμού από το Υπουργείο Πολιτισμού (Υπ.Πο.)
 • Η με αρ. 8/20-02-2015 έγκριση δόμησης και με αρ. 9/20-02-2015 άδεια δόμησης
 • Η με αρ. πρ. 147147/13-3-2015 απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής
 • Η με αρ. πρ. 20761/27-03-2015 απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου περί νομιμότητας διαγωνισμού.
 • 15/04/2015 Σύμβαση – Έναρξη έργου

Συνεπώς, κ. Γιαλόγλου, ένα έργο που το είχατε αφήσει στα αζήτητα, χωρίς ολοκληρωμένη μελέτη και χωρίς αδειοδοτήσεις, ένα έργο που πιστεύατε τότε ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να υλοποιηθεί, εμείς το πιστέψαμε, το πίστεψαν και τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και αποφασίσαμε να υπερβάλουμε εαυτούς, αναλαμβάνοντας το όποιο πολιτικό κόστος με πλήρη υπευθυνότητα και συνέπεια προς τους δημότες.

 • Επέκταση αεροδρομίου

Εφόσον το έργο ήταν τόσο απλό, αναρωτιόμαστε γιατί «…τα μερικά τηλεφωνήματα του Δημάρχου και οι κάνα δυο συναντήσεις» δεν έγιναν τόσα χρόνια.  Άλλωστε η συμβολή του Δήμου και του Δημάρχου για το συγκεκριμένο έργο έχει αναγνωριστεί από τα πλέον επίσημα χείλη του Υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας με σχετικό δελτίο τύπου. Η ειρωνεία δε περί καινοτομίας για την παγκόσμια πρακτική υλοποίησης δημόσιων έργων, νομίζουμε ότι περισσεύει και δε συνάδει με το προφίλ σας.

 • Αναβάθμιση ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ

Σας ενημερώνουμε, επίσης, ότι έχει ενταχθεί η χρηματοδότηση τόσο της μελέτης όσο και της υλοποίησης του έργου και εντός του επόμενου διαστήματος πρόκειται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη μελέτη. Ακολουθώντας όλα τα απαραίτητα βήματα για την υλοποίηση ενός τόσο δύσκολου και σημαντικού έργου για το νησί, απορρίψαμε εξαρχής  την «εύκολη» και αναποτελεσματική διαδρομή του παρελθόντος που άφηνε όλα τα αντίστοιχης ή και μικρότερης δυσκολίας έργα στο συρτάρι. Φανταζόμαστε, επίσης, ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας που θα απαιτηθεί για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου κατά την επόμενη δημοτική θητεία, δε θα ακολουθήσετε την ίδια αρνητική λογική, που εκφράσατε δια της ψήφου σας στην περίπτωση της ανάπλασης της παραλίας.

 • Αποχέτευση Βάρης και Μέγα Γιαλού / Αντικατάσταση – Βελτίωση δικτύου ύδρευσης Δ.Δ. Ποσειδωνίας

Στην επιχειρηματολογία του ο Νίκος Νομικός επικεντρώθηκε στην εξασφάλιση σημαντικών χρηματοδοτήσεων και την παράγωγή έργου εκ μέρους της δημοτικής αρχής, ΧΩΡΙΣ την παραμικρή υπόνοια απαξίωσης της όποιας προεργασίας είχε προηγηθεί.

Στην απάντησή σας αναπαρηγάγατε τη «μηδενιστική λογική», υιοθετώντας παλαιοκομματικές πρακτικές. Έτσι, ενώ προσπαθήσατε να αντικρούσετε, καταλήξατε ουσιαστικά με κάθε σας λέξη να επιβεβαιώνετε τα γραφόμενα του Νίκου Νομικού.

Υποπέσατε μάλιστα σε αντιφάσεις, υποστηρίζοντας ότι για κάποια έργα που είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, η υλοποίησή τους από την παρούσα Δημοτική Αρχή δεν «αποτελεί δική της επιτυχία», ενώ άλλα έργα για τα οποία ωριμάσαμε τις μελέτες και πετύχαμε την έγκριση χρηματοδότησης ούτε αυτό μπορεί να αποτελέσει δικό μας «επίτευγμα».  Ο συλλογισμός σας είναι ο ορισμός της μηδενιστικής λογικής, όταν υποστηρίζετε πως ό,τι και αν έχει κάνει η σημερινή Δημοτική Αρχή, είτε ωρίμανση μελετών, είτε έγκριση χρηματοδότησης, είτε υλοποίηση, δεν αποτελεί επίτευγμα ούτε επιτυχία.

Υποστηρίζοντας για το έργο της Αποχέτευσης Βάρης – Μ. Γιαλού ότι «για την προετοιμασία του ισχύουν τα ανάλογα με το έργο της ανάπλασης της παραλίας…» το οποίο είχε «εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με εκπονημένο το σύνολο των μελετών του» δείχνετε σαν να μην έχετε επαφή ούτε με το χθες, ούτε με το σήμερα των υποδομών του νησιού. Δείχνετε να αγνοείτε ότι η Αποχέτευση Βάρης – Μ. Γιαλού ΔΕΝ είχε ολοκληρωμένο το σύνολο των μελετών, ΔΕΝ είχε εγκεκριμένες αδειοδοτήσεις, ΔΕΝ είχε εγκεκριμένη χρηματοδότηση κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Αδιάψευστος μάρτυρας για τα παραπάνω είναι η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων 75984/28.11.2017 για την Αποχέτευση Βάρης – Μ. Γιαλού και την επέκταση του ΒΙΟ.ΚΑ. Ερμούπολης (ΑΔΑ: ΨΥΔ1ΟΡ1Ι-Γ1Τ). Το σύνολο των βασικών σχετικών αναφερομένων εγγράφων στο προοίμιο της απόφασης χρονολογούνται ΜΕΤΑ το 2016!!!

Είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθείτε να δημιουργήσετε ψευδείς εντυπώσεις. Άλλωστε, η παρούσα δημοτική αρχή, ουδέποτε μηδένισε την προετοιμασία που είχε προηγηθεί για έργα τα οποία δημοπρατήθηκαν στην παρούσα δημοτική περίοδο.  Ενδεικτικά  για το έργο της Αποχέτευσης Βάρης – Μ. Γιαλού, την επέκταση του ΒΙΟ.ΚΑ. Ερμούπολης και για την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης Ποσειδωνίας Φοίνικα με αντίστοιχα δελτία τύπου είχαμε ευχαριστήσει τον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας, τον πρώην Δήμο Ερμούπολης και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για τη συμβολή τους.

Αγαπητέ κύριε Γιαλόγλου, η προσοχή για τη διατήρηση κάθε «γέφυρας» για την υλοποίηση της απαιτούμενης «συναίνεσης» πρέπει να είναι αμοιβαία.

 • Δημοτικό Σχολείο Βάρης

Για να μην κατηγορούμαστε ως μηδενιστές, θα πρέπει να σας ευχαριστήσουμε που από το 2011 έως το 2013 (!) δεν μπήκατε καν στον κόπο να ενοχλήσετε την εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., με την οποία ο τ. Δήμος Ποσειδωνίας είχε υπογράψει από το 2010 την ανάθεση για την εκπόνηση των μελετών του Δημοτικού Σχολείο Βάρης, αφήνοντας στον «αυτόματο πιλότο» ένα έργο πνοής για το νησί μας.

 

 • Κατασκευή εμπορικού κρηπιδώματος λιμένα

Σε καμία περίπτωση δε μηδενίζεται η πραγματική συνεισφορά όσων ενεπλάκησαν, υπενθυμίζουμε όμως ότι η συγκεκριμένη μελέτη πέρασε στην αρμοδιότητα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου από το Νομαρχιακό Λιμενικό Ταμείο από το 2004 (!). Μετά την πάροδο 10ετίας χωρίς καμία ουσιαστική εξέλιξη για το έργο, η παρούσα Δημοτική Αρχή «ξεμπλόκαρε» και το συγκεκριμένο έργο, πραγματοποιώντας την απαραίτητη επικαιροποίηση των μελετών, εξασφαλίζοντας τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και δημοπρατώντας εντός του επόμενου μήνα το έργο.

 • Αθλητικές εγκαταστάσεις

Οι δημότες μας γνωρίζουν τόσο τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις των αθλητικών εγκαταστάσεων του νησιού μας, που υφίστανται εδώ και τουλάχιστον 15 – 20 χρόνια, όσο και την ανεπιτυχείς και δαπανηρές προσπάθειες εξασφάλισης σύγχρονων αθλητικών υποδομών για τους δημότες από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές.

 

Τελειώνοντας, είναι προφανές ότι για την υλοποίηση τόσο απαιτητικών έργων υποδομής απαιτήθηκε η συνεργασία και οι κοπιώδεις προσπάθειες αιρετών και υπαλλήλων του Δήμου μας, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά, ωστόσο η Δημοτική Αρχή που θέλει να είναι αποτελεσματική και υπεύθυνη δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τη δικαιολογία των χρονοβόρων διαδικασιών, κρατώντας τις μελέτες στα συρτάρια και τις απαιτούμενες διαδικασίες παγωμένες επί μακρόν.

Κύριε Γιαλόγλου, η παρούσα Δημοτική Αρχή επέλεξε συνειδητά τον δύσκολο δρόμο των έργων, των πράξεων και των αποτελεσμάτων, γεγονός το οποίο κατανοούμε πως επειδή το αναγνωρίζουν οι δημότες μας, προφανώς και σας ενοχλεί.

Όντως, λοιπόν, επειδή η «επόμενη μέρα» απαιτεί συναινέσεις, καλό θα είναι να είμαστε όλοι προσεκτικοί έτσι ώστε να διατηρηθούν οι απαραίτητες εκείνες «γέφυρες» που θα πάνε το νησί μας μπροστά και να μην ξεχνάμε ότι τα έργα υποδομής απαιτούν πολύχρονες και κοπιώδεις προσπάθειες πολλών ανθρώπων και πρωτίστως των υπαλλήλων του Δήμου.