Διακοπή έργου αναβάθμισης Αεροδρόμιο Σύρου: Βαριά απώλεια για το νησί μας

Διακοπή έργου αναβάθμισης Αεροδρόμιο Σύρου: Βαριά απώλεια για το νησί μας

 

 

Η πρόσφατη διάλυση της εργολαβίας, μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και της αναδόχου «3Κ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.» για το έργο επιμήκυνσης του διαδρόμου και της αναβάθμισης του αεροδρομίου της Σύρου, με την με αρ. πρωτ. Γ/ΣΕΡ189/ΑΡ/5307-21-11-2019 (ΑΔΑ: Ψ720465ΧΘΞ-ΝΜΨ) απόφαση του Υπουργείου, αποτελεί μια τραγική εξέλιξη με πολλαπλασιαστικές, δυσμενείς και αρνητικές συνέπειες για την περαιτέρω πολυπόθητη τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας και όχι μόνο.

Ένα έργο πνοής το οποίο, καθ’ όλη τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου 2014-2019, ως δημοτική αρχή οραματιστήκαμε, πιστέψαμε και πιέσαμε ασφυκτικά, τόσο το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών όσο και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, προκειμένου να ληφθεί η πολιτική απόφαση υλοποίησής του, να ωριμάσει σε επίπεδο μελετών, εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων, να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, να δημοπρατηθεί, να συμβασιοποιηθεί τον Ιούλιο του 2018 και επιτέλους να ξεκινήσει να υλοποιείται με την εγκατάσταση του εργολάβου εντός του προηγούμενου έτους.

Παρά τα πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, βάσει των οποίων διαπιστώθηκε εμπλοκή στην ομαλή και απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου κυρίως εξαιτίας καθυστερήσεων πληρωμών προς τον εργολάβο, με ορατό τον κίνδυνο το έργο να τιναχτεί στον αέρα, δυστυχώς οι πρόσφατες εξελίξεις με την απόφαση διάλυσης της εργολαβίας, επιβεβαιώνουν με τον πλέον δυσάρεστο και κατηγορηματικό τρόπο το γεγονός ότι διακόπτεται επίσημα πλέον η κατασκευή του έργου. Χωρίς μάλιστα να υπάρχει κάποια επίσημη διαβεβαίωση, εκ μέρους των αρμοδίων, για τον εάν, πότε και κατά πόσο μπορεί να υπάρξει επανέναρξη των εργασιών στο μέλλον από άλλον εργολάβο ή όχι.

Η δυσμενέστατη αυτή εξέλιξη φαντάζει ως κακόγουστο αστείο το οποίο δυστυχώς είναι αληθινό προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση, δυσαρέσκεια και οργή σε όλους. Απορίας άξιο είναι το γεγονός πως η πολιτική ή/και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, σε συνέχεια αιτήματος του εργολάβου, προέβη στην επί της ουσίας διακοπή ενός τόσο σημαντικού έργου. Διερωτόμαστε, άραγε δεν υπήρχαν περιθώρια αντιμετώπισης και θεραπείας των όποιων καθυστερήσεων ή προβλημάτων; Μήπως σκάλωσε σε γραφειοκρατικούς σκοπέλους και διαδικασίες γιατί κανείς δεν υπήρξε να πιέσει και επισπεύσει τις σχετικές διαδικασίες;

Κι εδώ γεννιούνται μεγάλα, σοβαρά και αναπάντητα ερωτήματα. Ποια ήταν η θέση, η στάση και η συμβολή του Δημάρχου κ. Λειβαδάρα και του Δήμου μας προς την κατεύθυνση επίλυσης των ήδη γνωστών, κατά τους τελευταίους μήνες, προβλημάτων στην απρόσκοπτη υλοποίηση και ολοκλήρωση του έργου; Για ένα τόσο σημαντικό αναπτυξιακό έργο, ένα έργο πνοής για το νησί μας, το οποίο αποτέλεσε και το μοναδικό έργο αναβάθμισης περιφερειακού αεροδρομίου σε ολόκληρη την Ελλάδα καθ’ όλη την προηγούμενη πενταετία τι έκανε ο κ. Λειβαδάρας;

Ποια έγγραφα, επαφές, συναντήσεις ή λοιπές καίριες ενέργειες πραγματοποίησε ο κ. Δήμαρχος, με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου και τον εργολάβο, προκειμένου να συμβάλει, από την πλευρά του, στην εξεύρεση λύσης; Παρέμεινε μήπως απαθής και «μαρμαρωμένος» πίσω από τις εξελίξεις θεωρώντας ότι ο Δήμος δεν θα πρέπει να έχει κάποια εμφανή ή αφανή εμπλοκή; Δεν πίστεψε στα οφέλη, σημερινά και μελλοντικά, τα οποία προσδοκά ένα ολόκληρο νησί από την κατασκευή ενός τόσο σημαντικού έργου; Άραγε απλώς αδιαφόρησε προτάσσοντας άλλες σημαντικότερες, κατά τον ίδιο, προτεραιότητες;

Για όλα τα παραπάνω και μάλιστα για ένα έργο το οποίο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα είχε ολοκληρωθεί και δοθεί σε χρήση πριν το καλοκαίρι του 2020, οι δημότες της Σύρου περιμένουν ξεκάθαρες, υπεύθυνες και πειστικές εξηγήσεις. Και κυρίως πράξεις και αποτελέσματα.

Τόσο η Σύρος όσο και η δημοτική αρχή δεν έχουν το δικαίωμα και την πολυτέλεια να απεμπολούν κεκτημένα τα οποία κατακτήθηκαν και κατοχυρώθηκαν μετά από σκληρές, κοπιώδεις και συστηματικές προσπάθειες ετών. Κύριε Λειβαδάρα, ευελπιστούμε και απαιτούμε για το καλό του νησιού μας να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων επιδεικνύοντας σθεναρή και όχι αδιάφορη, λιπόψυχη και παθητική στάση στα πράγματα. Ο χρόνος και τα αποτελέσματα των πράξεών μας αποτελούν, ευτυχώς ή δυστυχώς, αδιάψευστο κριτή για όλους μας.