Η Πυθία θα έδινε πιο κατανοητές και ξεκάθαρες απαντήσεις

Η Πυθία θα έδινε πιο κατανοητές και ξεκάθαρες απαντήσεις

Ένα από τα πλέον σοβαρά θέματα που αναδείχθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 3ης Ιουλίου, ήταν αυτό της λειτουργίας του ΧΥΤΑ και της ανακύκλωσης, η ευθύνη της οποίας βαρύνει το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) του Δήμου μας. Ενός Φορέα, ο οποίος «πνέει τα λοίσθια», καθώς σε περίπου ένα μήνα, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της Επιτροπής που καταγράφει τα περιουσιακά του στοιχεία, θα καταργηθεί με διαπιστωτική πράξη του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και στη συνέχεια «θα περάσει στα χέρια» του Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξής μας, Γιώργος Δούναβης, ανέδειξε και περιέγραψε, με πολύ αναλυτικό, ουσιαστικό και γλαφυρό λόγο, τις παλινωδίες που έχουν παρατηρηθεί από τις 27 Μαΐου μέχρι πρόσφατα, αναφορικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και της ανακύκλωσης, η οποία βασιζόταν σε δημόσια σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία που ήταν σε ισχύ από το Δεκέμβριο του 2018 μέχρι την 31η Μαΐου της φετινής χρονιάς, δίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα πάρα πολύ απλό παράδειγμα των κινδύνων που ενέχουν οι δια περιφοράς συνεδριάσεις, εξαιτίας της απουσίας διαλόγου και συζήτησης.

Και ενώ όλοι θα περίμεναν να έχει υπάρξει έγκαιρη μέριμνα για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ και της ανακύκλωσης μετά από την 31η Μαΐου, στις 27 Μαΐου και σε δια περιφοράς συνεδρίασή του, το Δ.Σ. του Φο.Δ.Σ.Α. αποφάσισε αρχικά να συνάψει δίμηνη σύμβαση με την ίδια εταιρεία, η οποία μετά από λίγες μέρες μετατράπηκε σε δίμηνη παράταση της προηγούμενης σύμβασης, ενώ το συνολικό κόστος γι’ αυτούς τους δύο μήνες έχει αλλάξει τρεις φορές μέχρι σήμερα. Αρχικά ήταν 19.000 ευρώ ανά μήνα, στις 5 Ιουνίου έγινε 30.000 ευρώ ανά μήνα και στις 18 Ιουνίου μειώθηκε σε 15.000 ευρώ ανά μήνα! Και όλα αυτά, χωρίς να προβλέπεται από την προηγούμενη σύμβαση, αλλά ούτε και από την κείμενη νομοθεσία, το δικαίωμα προαίρεσης ή παράτασης!

Όσο για τις απευθείας αναθέσεις που «ανεβοκατέβαιναν» στο πρόγραμμα Διαύγεια όλες αυτές τις μέρες, κανείς δεν έχει καταλάβει τι ισχύει μέχρι σήμερα και πόσα χρήματα θα κοστίσουν αυτοί οι δύο μήνες στο Δήμο μας, εάν και εφόσον πληρωθούν. Με μια πρόχειρη εκτίμηση υπολογίζονται σε περίπου 120.000 ευρώ!

Άλλωστε, αυτοί ήταν οι λόγοι για τους οποίους ο κ. Δούναβης προσέφυγε, ως είχε δικαίωμα, στον ελεγκτή νομιμότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κατά της έωλης απόφασης του Φορέα. Δεν επιτρέπεται να τίθεται σε κίνδυνο ο ίδιος ο Δήμος και ο προϋπολογισμός του, εξαιτίας μιας εσφαλμένης απόφασης με ανυπολόγιστους και ακοστολόγητους κινδύνους.

Το αστείο της υπόθεσης, βέβαια, ήταν οι παροιμιώδεις απαντήσεις και διευκρινίσεις που επιχείρησε να δώσει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φο.Δ.Σ.Α., κ. Γιάννης Βρούτσης, στα σοβαρά ερωτήματα που ανέκυψαν εξαιτίας της έωλης απόφασης του Φορέα, η οποία θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την ορθή λειτουργία του ΧΥΤΑ και της ανακύκλωσης, από την 1η Ιουνίου μέχρι και την 31η Ιουλίου, λίγες μέρες πριν από την κατάργηση του Φορέα:

1) Ο Περιφερειάρχης, κ. Γ. Χατζημάρκος, ως πρόεδρος του Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου, καθολικού «διαδόχου» μεταξύ άλλων και του δικού μας Φο.Δ.Σ.Α., και ο κ. Γ. Λεονταρίτης που είναι το μοναδικό μέλος του Δ.Σ. από τη Σύρο, έχουν ενημερωθεί για όλα αυτά; Έχουν ενημερωθεί ότι δεν θα παραλάβουν ενεργή σύμβαση για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και της ανακύκλωσης;

2) Εάν η ιδιωτική εταιρεία, που από την 1η Ιουνίου συνεχίζει να εργάζεται για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και της ανακύκλωσης, δεν πληρωθεί για το έργο που παρέχει και προσφύγει στη δικαιοσύνη, από την οποία μπορεί να προκύψει καταλογισμός, σε ποιον θα καταλογιστούν οι ευθύνες και τα οφειλόμενα χρηματικά ποσά; Στο Δήμο μας ή σε φυσικά πρόσωπα;

Για όποιον αναρωτιέται τι είπε για τα παραπάνω ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φο.Δ.Σ.Α., ιδού κάποιες από τις απαντήσεις του:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που ακούω τον κ. Δούναβη να μας λέει ωραία παραμυθάκια, ευφυολογήματα και εξυπνάδες…», «…είναι πολιτικά ανήθικο να χρησιμοποιείτε την πανδημία στην οποία εμείς δεν κρυβόμαστε αλλά δουλεύουμε, σαν κάτι που βρήκαμε μια μαρμελάδα να αλείψουμε στο ψωμί μας…» και «…εσείς θέλετε να βλέπετε εικόνες με γεμάτους κάδους ανακύκλωσης και αυτό ζητάτε από την Αποκεντρωμένη με την προσφυγή σας…».

Κύριε Πρόεδρε του Φο.Δ.Σ.Α.,

Όπως πολύ ορθά είπατε στη συνεδρίαση, όποιος δουλεύει κάνει και λάθη. Ουδείς αμφισβήτησε αυτό το γεγονός. Εξάλλου, αποτελεί κανόνα αυτή η ρήση και, μάλιστα, λάβατε και σχετική επιδοκιμασία γι’ αυτό από τον κ. Δούναβη! Όμως, μην προσπαθείτε να μεταθέσετε τα δικά σας λάθη και τις συνέπειες που ενδεχομένως αυτά θα επιφέρουν, σε έναν δημοτικό σύμβουλο που προσπαθεί να προστατέψει τα συμφέροντα του Δήμου, από τη θέση στην οποία έχει εκλεγεί. Αυτό είναι που πραγματικά χαρακτηρίζεται ως πολιτικά ανήθικο κ. Πρόεδρε!

Ο κ. Δούναβης δεν αποτελεί «γλάστρα για το στόλισμα του δημοτικού συμβουλίου», αλλά ένα εκ των 27 προσώπων που συγκροτούν το δημοτικό συμβούλιο, με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις έναντι όλων. Στην απευκταία περίπτωση που η ανακύκλωση πάψει να συλλέγεται και οι κάδοι γεμίσουν ή υπερχειλίσουν, αυτό δεν θα οφείλεται στην προσφυγή του κ. Δούναβη κατά της έωλης απόφασης του Φορέα στον οποίο εσείς προεδρεύετε, αλλά αποκλειστικά και μόνο στα δικά σας λάθη που, λόγω απουσίας ενημέρωσης και διαλόγου στις δια περιφοράς συνεδριάσεις, δεν ήταν δυνατόν να προληφθούν εγκαίρως και πλέον χρήζουν άμεσης θεραπείας.

Την επόμενη φορά, κύριε Βρούτση, φροντίστε να είστε περισσότερο σαφής και συγκεκριμένος, χωρίς να επιδιώκετε τον αποπροσανατολισμό εκείνων που σας ακούν και σας πιστεύουν, επιρρίπτοντας τις δικές σας ευθύνες σε άλλους. Και όπως ειπώθηκε δημοσίως στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, εάν επιλέγαμε να απευθυνθούμε στο μαντείο των Δελφών, η Πυθία θα έδινε πιο κατανοητές και ξεκάθαρες απαντήσεις από εσάς.