Στο πάνθεον της ιστορίας ο Μάνος, αλλά όχι στο «Πάνθεον» της Σύρου;

Στο πάνθεον της ιστορίας ο Μάνος, αλλά όχι στο «Πάνθεον» της Σύρου;

Με αφορμή την επιστολή της κ. Λιλής Ελευθερίου σε τοπικό ΜΜΕ, σήμερα Πέμπτη 26-11-2020, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27-07-2020, στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, ρωτήθηκε η Δημοτική Αρχή, από την Δημοτική Σύμβουλο και πρώην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Θωμαή Μενδρινού, τι ενέργειες έχουν γίνει για την δημιουργία της μόνιμης έκθεσης «Μάνου Ελευθερίου» στο πρώην «Πάνθεον». Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί αντίστοιχο ερώτημα του Δημοτικού Συμβούλου κ. Α. Αθανασίου σε παλαιότερη συνεδρίαση του σώματος και ακολούθησε αντίστοιχο ερώτημα του Δημοτικού Συμβούλου κ. Δ. Σαγκινέτου σε μεταγενέστερη συνεδρίαση. Στην ερώτηση του κ. Σαγκινέτου μάλιστα, ο Δήμαρχος του νησιού, κ. Νίκος Λειβαδάρας, απέδωσε την καθυστέρηση αυτή αποκλειστικά σε υπαιτιότητα της κ. Λιλής Ελευθερίου και στη μη μετάβασή της στο νησί, ουδόλως δε σε υπαιτιότητα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Ο κ. Δήμαρχος, στην απάντησή του προς την κ. Μενδρινού, μίλησε για πολύ ειλικρινή κι εποικοδομητική συζήτηση με την κ. Ελευθερίου και ότι έβαλαν έναν προβληματισμό – «ιδέα» – κατά πόσον θα μπορούσε να γίνει συστέγαση του Λαογραφικού Μουσείου του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου με την «Στέγη» για τον Μάνο Ελευθερίου. Στην συνέχεια ο κ. Δήμαρχος παραδέχτηκε ότι η κ. Ελευθερίου δεν ήταν ούτε θετική ούτε αρνητική – την χαρακτήρισε «προβληματισμένη» – κι ότι η συστέγαση είναι κάτι που δεν μπορεί να προχωρήσει ούτως ή άλλως, αλλά και ότι θα πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την ειλημμένη απόφαση για το «Πάνθεον». Να σημειωθεί, δε, ότι είχε γίνει βολιδοσκόπηση και για το κτήριο της «Λέσχης Ελλάς», επί της οδού Ανδρέα Δρακάκη, για να συστεγάσει την έκθεση.

Ο εμπαιγμός που υφίσταται εδώ και μήνες η κ. Λιλή Ελευθερίου είναι οφθαλμοφανής πια και δεν μπορούμε να σιωπούμε άλλο για το «δήθεν» καλό του τόπου. Αντιδρούμε και στηρίζουμε την κ. Ελευθερίου δημόσια.  Όσο σοβαρά και να είναι τα όποια δυνητικά έσοδα από μια πιθανή ενοικίαση του «Πάνθεον» που επεξεργάζεται η δημοτική αρχή, εδώ μιλάμε για τον Έλληνα και Συριανό ογκόλιθο της ποίησης, της στιχουργικής και της πεζογραφίας, που λέγεται Μάνος Ελευθερίου. Η διγλωσσία του κ. Λειβαδάρα, κυρίως, αλλά και η πλήρης αδράνεια και απραξία της δημοτικής αρχής που ούτε κάνει κάτι για την έκθεση του Μάνου, αλλά ούτε προχωρά με ενέργειες στη μίσθωση του Πάνθεον (αν αυτό πράγματι είναι το ζητούμενο), οδηγεί σε ένα απίστευτο τέλμα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Λ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Για εμάς και την παράταξή μας, δεν έχει καμία αξία να ξαναγίνει ερώτηση στο επόμενο Δ.Σ., από τη στιγμή που ο κ. Λειβαδάρας συνεχώς συλλογίζεται, υπεκφεύγει και ποτέ δεν αποφασίζει. Περιμένουμε άμεσα πράξεις και ενέργειες του κ. Δημάρχου, προσωπικά, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος για ένα πάρα πολύ σημαντικό συριανό τέκνο, που έχει περάσει στο «Πάνθεον» της ελληνικής ιστορίας, να «πληγωθεί» από τον ίδιο το γενέθλιο τόπο του. Τέλος, είναι εκ των ων ουκ άνευ να πούμε ότι η περσινή 221/17-4-2019 απόφαση Δ.Σ., με την οποία εγκρίθηκε ο ορισμός του πρώην «Πάνθεον» για την χρήση του ως χώρος μόνιμης έκθεσης αντικειμένων του Μάνου Ελευθερίου που είχαν γίνει αποδεκτά από την Οικονομική Επιτροπή για τον συγκεκριμένο σκοπό, εξακολουθεί να είναι ισχυρή από τη στιγμή που δεν έχει τροποποιηθεί ή ανακληθεί μέχρι σήμερα.

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

της παράταξης «Η Σύρος που Αξίζουμε»